НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

VIII. СЪДБАТА НА АРХИВА НА АНИНА БЕРТОЛИ

Вергилий Кръстев ТОМ 9
Алтернативен линк

VIII. СЪДБАТА НА АРХИВА НА АНИНА БЕРТОЛИ


12. През лятото на 1998 год. в София пристигна на гости Величка Няголова с мъжа си от Франция. Имахме среща и разговор с нея. Тогава при разговора от нея разбрах как куфарите са били натоварени и след това на следващия ден са свалени. Това тя беше пропуснала да ми съобщи в писмото си, които бяха публикувани в том VIII към нейните спомени. Помолих я да опише всичко и да ми остави допълнителното изяснение на този въпрос. Тя го написа, остави го на брат си Костадин, който ми го предаде и аз го публикувам дословно.

Най-интересното е, че собственоръчно Анина Бертоли пише върху кутията с филма „Voir a Vergil" т.е. да се види от Вергил. Значи е предназначен за мен, така както тя обеща. А историята на този филм е следната. Тази история никой не я знае. Описвам я само аз, защото само аз я знам. След излизането на официалната Паневритмия по време на Учителя, последователите на Учителя Дънов във франция не могат да разберат от нея някои упражнения и движения. При преглед от Анина Бертоли вижда, че не са описани както трябва, защото тя познава добре Паневритмията. Пише писмо на Паша и Елена Андреева. Тогава тук обръщат внимание, че това е вярно. Тогава се събира група от Мария Тодорова, Елена Андреева и Ярмила Менцлова. Прави се нов текст за да се онагледи материала се правят към 80-100 снимки, в които показват движенията Мария Тодорова и Ярмила Менцлова. фотограф е Васко Искренов. После тези снимки направени по 4 копия се прибират, укриват се някъде и досега ги няма. Има запазени от мен две пози.

През 1972 год. Бирис Николов лично ми прочете от неговото тефтерче в което се записваше всичко, какво кому предава. Там фигурираше името на Георги Петков - Габрово, че са предадени на него негативите на Васко Искренов за съхранение. Аз ги исках нееднократно, но той все отлагаше. Ако бяха излезнали тези снимки, ще се прикачат към оригиналния текст, който притежавам и щеше да се издаде истинската Паневритмия. А сега се укриват целенасочено и умишлено. А защо? Защото така е изгодно някому, за да се издадат, а и те издават различни Паневритмии с цел да се опорочат истинските упражнения. С цел да се отклонят истинските последователи на Учителя Дънов.

Елена Андреева изпраща едно копие на Анина Бертоли от оригиналния текст на трите сестри. Тя го редактира, а не го превежда дословно и го издава на френски. Някакъв печат, подобен на циклостил. Елена извиква един художник, комуто показва упражненията. Той ги скицира и те се изпращат на Анина Бертоли и тя ги издава също към нейната Паневритмия. Но този опит на Анина Бертоли не е сполучлив, защото тя редактира и променя текста според своето си усмотрение. Текста на обяснението, на Паневритмията от трите сестри.

По-късно Анина Бертоли пристига на гости в София, това е към 1945-1946 год. и повдига отново този въпрос, че не е ясно на французите как да играят. Тогава се събира една група от 10 човека, които играят правилно, извикват един фотограф с камера и той заснема всички упражнения. Този филм се промива тук и се предава на Анина Бертоли. Тя го занася в Париж и го пази. Накрая обеща да ми го предаде. Но други сили се намесиха и го присвоиха. А защо? Защото тук в България тя се играе неточно и е изопачена. Ако дойде филма и се прехвърли на видеокасети, всеки последовател на Учителя Дънов може да си я купи и да я прожектира у дома и може сам да се обучава. Ако беше дошъл филма, аз точно това щях да направя и щях да го озвуча с музиката на Филип Стоицев, с неговия музикален запис, защото според живите последователи на Учителя Дънов, неговите разработки са в духа на песните на Учителя. Ето защо не пристигна този филм в България при мен. Намеси се Черната Ложа и задвижи своите слуги и те изпълниха волята на своя господар. А това Духът на Заблуждението, т.е. Духът на Антихриста.

13. Преди да си замине Величка Няголова с мъжа си обратно за Франция я помолих да опише всичко онова, което допълнително ми разказа в София. Тя обеща и го изпълни. Ето прилагаме нейното продължение за съдбата на архива на Анина Бертоли при семейство Гобо.

Величка Няголова


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ