НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

VII. КАКВА Е СЪДБАТА НА ЧЕТИРИТЕ КОПИЯ ОРИГИНАЛНИ ДЕШИФРИРАНИ БЕСЕДИ И ЛЕКЦИИ НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ СЛЕД 1944 ГОД.

Вергилий Кръстев ТОМ 9
Алтернативен линк

VII. КАКВА Е СЪДБАТА НА ЧЕТИРИТЕ КОПИЯ ОРИГИНАЛНИ ДЕШИФРИРАНИ БЕСЕДИ И ЛЕКЦИИ

НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ СЛЕД 1944 ГОД.?


17.Х.1998 год.
Едното копие се укрива от рождената сестра на Борис Николов -Цанка Екимова в гр. Габрово при свои познати. По мое настояване Борис чрез своя рожден брат Стефан Дойнов ги пренесе от Габрово и ги остави в дома си. Бяха 8 куфара, но те не дойдоха при мен. Откраднаха ги. Виж „Изгревът", т. Ill, стр. 205-206. Досега не са дошли при мен. Нито ги печатат, нито ми ги предават. Укриват ги нарочно. А наблюдават и знаят, че под мое ръководство се печати. Досега сме отпечатали над 20 годишнини оригинално Слово на Учителя.

Второто копие се предава чрез Георги Куртев от Айтос и се укрива при един верен брат в с. Тополица. По-късно този архив се разбива, прехвърля се насам-нататък. Доказателство е, че аз притежавам две годишнини от това копие, на което е написано Георги Куртев - фелдшер, Айтос, върху опаковката.

Третото копие се укрива от Борис на Витоша, на „Резньовите" в скалите, в специално укрито скривалище. Този архив беше определен също за мен. Но той чрез Петър Филипов и Лалка Кръстева се окрадва. А Боян Златарев е изпълнителя на техния замисъл, той го сваля. Той се разпръсва и не идва до мен. От този архив също никой не печати по оригинала. Виж „Изгревът", т. Ill, стр. 201-203 и неговата съдба.

Четвъртото копие се изнася чрез Бертоли в Италия, по-късно се прехвърля във франция. Бях лично уведомен за него от Борис Николов. Срещнах се в София с Анина Бертоли и поисках да ми го предаде. Тя обеща. След заминаването на Анина Бертоли от този свят, чрез Величка Няголова бяха направени постъпки да се прибере архива от франция. Семейство Гобо, които вече знаеха какво има в него, след като Величка им разкрива всичко, от моето писмо, те се съгласяват да го предадат. Натоварват колата с куфарите. Величка с мъжа си преспиват една вечер при тях. На следващата сутрин те променят решението си след разговор с някой от София по телефона. По-късно те пишат писма до няколко лица и търсят съвет. Лицата им пишат да не ми се предава архива. И всичко спира. Съобщава ми се по телефона от Величка за случая. Тогава аз реших да опиша целия случай и той бе публикуван в „Изгревът", т. VIII, стр. 556-562, стр. 572-596. А какво бе становището на Анина Бертоли ще намерите в „Изгревът", т. VII, стр. 659-660.

След като излезна от печат „Изгревът", t.VIII беше изпратено съобщение по цяла България по братствата, така и в София към 120 писма в провинцията и 100 писма в София на точни адреси. Предоставям съобщението, в което се посочват имената на лицата, които си написаха писма да не се предава архива на Вергилий Кръстев.

СЪОБЩЕНИЕ

месец юни 1998 год.

Излезна от печат том VIII от поредицата „Изгревът на Бялото Братство пее и свири, учи и живее". Книгата е със същият формат, както първите седем тома. Съдържа 46 коли = 736 страници плюс три коли от 16 страници със снимков материал, с който се онагледява представения материал от времето на Школата. Представени са снимки на Учителя с ученици, отпечатани на цяла страница, както и 4 страници със снимки на авторите от том VIII. Всяка страница съдържа 52 реда по 70 знака на ред. В том VIII са представени спомените на 15 ученика от Школата на Учителя Дънов. Цената на книгата е 8000 лв. като 25% от стойността на книгата се дава на книгоразпространителите. Томовете от I до VII включително са по 7000 лв. за един брой. Онези, които желаят да я получат чрез заплащане могат за справки да се отнесат до Марийка Марашлиева с паспортни данни: Марийка Величкова Иванова, ул."Люлякова градина" № 6, Вх. Б, ет.5, ап. 34, София, код 1113, тел.72-13-50.

Книгата ще бъде продавана в книжарница „Изгрев", на ул. „Граф

Игнатиев" №28, в безистена, близо до площад „Славейков" при Жана Венкова Иванова, тел.893-897, където също могат да бъдат правени заявки за отделните томове.

През 1947 год. едно от четирите копия машинописен текст от неиздаденото слово на Учителя Дънов се изнася във Франция. Каква е съдбата му ще прочетете в „Изгревът", том VIII от стр. 572-596 под номер 22, 23, 24, 25, 26. Единствено Вергилий Кръстев знаеше за съществуването на изнесения архив и бе упълномощен от предишните поколения да го върне, за да се издаде Словото на Учителя, защото архивът с другите три копия бе разбит, окраден и унищожен. Вижте „Изгревът", т. Ill, стр. 197-206. Бяха направени постъпки архива да се прибере. Но явиха се сили, които противодействаха и намериха своите проводници. Лицата, които написаха писма да не се предава архива на Вергилий Кръстев са: Павел Желязков-София, Георги Петков - Габрово, Милка Кралева - Бургас, като тримата участват в издаването досега на променено, редактирано и преразказано Слово на Учителя. Прочетете, проучете и се определете.

Съставителят и издателят на том VIII „Изгревът"- Вергилий Кръстев, ул. „Васил Друмев" № 1, София 1505, тел. 44-79-53.

Търсят се спонсори за том IX на „Изгревът".

Вергилий Кръстев


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ