НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

167. Прекарване на електричество и водопровод в село Мърчаево - Светляево

ТОМ 34
Алтернативен линк

167. ПРЕКАРВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО И ВОДОПРОВОД

В СЕЛО МЪРЧАЕВО- СВЕТЛЯЕВО

В.К.: На страница 112 от „Разговорите с Учителя” Вие споменавате, че Учителят стана причина да се прекара електричество в Мърчаево.

Л.Т.: Да, Той стана причина.

В.К.: Накара ги.

Л.Т.: Е, брат Христов пък имаше връзки с министъра на земеделието Иван Георгиев178.

На този Иван Георгиев първата му жена беше умряла от скоротечна туберкулоза. От нея имаше син на име Митко. Тоя Митко много пъти е идвал при мене. А като умира жена му, среща друга жена, за втора жена се оженва. Но през туй време той заболява много тежко, преди да стане министър. След туй стана министър на земеделието.

А идваше в моята барака. Лекарите били негови приятели. Те вдигали рамене и казвали: „Ако има дни - ще живее, ако не - ще умре.”

И тогава той научил, че брат Христов лекува и праща хабер да го викат. Брат Христов почва да го лекува. А щом прекрачва прага му, той се подобрява. Почва по методите на Учителя. Брат Христов тайно работи върху тялото на човека, като почне от малкия мозък и целия гръбначен стълб, чак до долу, до опашката. Защото гръбначният стълб има прешлени. Той си забива палците в прешлените и от тези прешлени тръгват нервите, които се разпространяват по всички органи на тялото. Върху гръбначния стълб - той е стълбът на живота на човека. Той е най-важното нещо, гръбначният стълб. Той събужда тия нерви там.

В.К.: Прави масажи.

Л.Т.: Масажи, ама особени, особени. Не само в самите прешлени, ами и нататък. И, както и да е. Но го дига на крака. Не само туй, ами негов приятел - вече като министър тичал с децата си по гората, тичал с децата - го вижда и казал: „Абе Иване, аз се научих, че си бил вече, е-е, пътник, а пък я как тичаш, нищо ти няма.” А той казал: „Ама кой ми помогна!” И втори път се оженва, и от нея още двама сина има после. Митко беше от първата жена. Сега Митко се ожени за една млада и те постоянно ме търсят, защото сега го няма брат Христов, а уважават пък мене. Да.

В.К.: И кой помогна за електричеството?

Л.Т.: Сега Иван Георгиев помогна с кола. Качиха ме и мене, и брат Христов, и цяла комисия специалисти, да прегледат откъде могат да пуснат тока. Над Мърчаево имаше извор, бистра вода, хубава. Когато стигнахме Мърчаево, слязохме в къщата на Петър Стоянов, на Рилка, гдето аз спях там. Тя се разтича, направи качамак, направи баница, и аз й помагах. А те се качиха горе с колата, да изследват може ли. И може, и прекараха електричество. И извор, изворна вода прекараха.

В.К.: И вода с водопровод?

Л.Т.: Водопровод. Туриха чешми, чешми, чешми във всички къщи. А по-рано нямаше чешми.

В.К.: И това през времето, когато Учителят е там.

Л.Т.: Тогава вече селото, каза Учителят, да не се нарича Мърчаево, а да се нарича СВЕТЛЯЕВО.

________________________________

178) Иван Георгиев, Иван Георгиев Кръстев, 1897-1959, агроном, политически деец


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ