НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. КАКВО ГОВОРИ СВЕТЛИНАТА? ИМА ЛИ МОРАЛ ДНЕС? [МИСЛИ ОТ Учителя Петър Дънов]

ТОМ 20
Алтернативен линк

16. КАКВО ГОВОРИ СВЕТЛИНАТА? ИМА ЛИ МОРАЛ ДНЕС?

[МИСЛИ ОТ Учителя Петър Дънов]


(В. «Алфа», г. I, бр. 2, 25.IV.1924 г., стр. 3-4)

Какво говори светлината? Има ли морал днес? Защо  има болести? Трябва ли да се плаща на поповете? Що е най-реалното?  Лъжата! Каква е кожата и косите на престъпниците? Знаете ли какво говори  г-н Дънов? И какво мисли за държавата? Земята ще бъде разтърсена!

«Седели ли сте вие под слънчевите лъчи? От хиляди  години още Слънцето говори на нашите уши, но ние не можем да разберем  този разумен разговор, който Слънцето води с нас. Кой от учените хора е  сполучил да го разбере? Вие сте направили фонограф. Много добре. Но кой  от вас досега е направил една машина, та тези лъчи, като се превърнат в  звукове, да се чуе какво ни казват те? От хиляди години говори туй  Слънце. Учените, понеже сами ги [не] чуват, искат да кажат, че то никому  не говори. Говори то, но не всички души още могат да разберат. Когато  някой наш приятел ни говори, ако нашето ухо не е деликатно, ние чуваме  само един шум, но колкото се доближаваме до него или нашето ухо стане  по-остро, почваме да различаваме тези звукове на разумната Божествена  реч. И тук, в България, хората окрякаха, че сме излизали рано сутрин. Аз  искам да ги науча на езика на светлината. Светлината, чрез която  слънцето ни говори, това е езикът на природата. Когато хората научат  този език на слънцето, тогава ще дойде новата култура. Това е спасението  на човечеството. Не можем ли да разберем езика на светлината, ние ще  имаме постоянно болести, страдания, затвори, убийства, банкрутства.  Всичко това ще съществува. Защо? - Защото хората не разбират разумния  език. Знаете ли колко действува една блага дума, каква велика сила има в  себе си? А всеки един от вас може да направи това - да даде поне една  блага дума.»

«И сега ще ми проповядват морал! Горкият Христос,  Той се измъчи на кръста! И жени, и мъже плачат, че Христос умрял на  кръста. А пък че някой техен брат за 1000 лева умира, че онзи там в  затвора гние, за този Христос, който страда там, не помислят, а казват:  «Е, това е в реда на нещата». Тъй рекъл Господ. Господ не е рекъл тъй,  това е наше казване. И защо става всичко туй? - Понеже ние не разбираме,  че светлината е език на природата.»

«Христовият Дух е най-реалното, най-същественото,  най-великото, което носи всички блага в света. Аз Го виждам във всички  хора, виждам Го как действува във вас, виждам Го заложен във всички. Той  е туй, красивото, което се проявява във вас. Щом дойде до вас, вие  казвате: «Чакай, той да не бъде по-умен от нас, та да ни излъже.» Че,  като ви излъжа, да не ми напишете името със златни букви горе! Светът е  пълен с лъжци, та имало още един, какво ще спечели с това? Светът се  нуждае от хора, които да говорят не грубата истина, а абсолютната  Истина. Човек, който говори абсолютната Истина, той е готов да дели с  брата си своя залък, своите дрехи, своята къща, всичко дели той. Не  говоря за онзи, който си има 4-5 чифта дрехи, а за онзи, който няма и за  Великден нищо.»

«Чистота трябва да се проповядва от сърце на  сърце. Аз бих желал да проповядваме сърце на сърце. Ако е за  философствуване, и аз зная да изопачавам нещата. Но аз зная, че няма  нито един, който, като е изопачил Божията Истина, да е харосал. В цялата  окултна литература, от незапомнени времена, откак свят светува, няма  нито един човек, нито един ангел, който, като е излъгал, да е прокопсал.  В Божествения свят най-малката лъжа, най-малката лоша постъпка води  всичките свои лоши последствия. Кога се явяват тия лоши последствия?  Когато забравим, че Бог е Любов, и искаме по друг начин да постигнем  своите блага.»

«Болестите в света идват по причина, че ние не  сме в съгласие с Бога. Затворете който и да е, лишете го от светлината,  лишете го от чистия въздух, лишете го от храната, и в една година вие ще  имате един инвалид. Че това е закон в природата. Следователно това е  вярно. Ако лишите една душа от Любов, ако лишите една душа от Мъдрост,  ако лишите една душа от Истина, какво ще стане с нея? - Тя ще стане един  инвалид. Ами че целият свят днес е пълен с инвалиди, с хора, които не  могат да кажат какво нещо е Истината. Казваме: Любовта носи живота. Ами  какво нещо е Любовта? Като дойде Любовта в тебе, тя ще внесе разширение,  ще съзнаеш отгде иде животът. Като дойде Мъдростта, ти ще разбереш защо  е създаден светът, ще видиш хармонията в живота. Като дойде Истината,  ще имаш свобода, и ще си създадеш правилни отношения с хората.»

«Някои казват: «Всичко е произволно, всичко е  даром.» Да, даром е, но всичко се постига с големи усилия. Изследвайте  тези, великите, талантливите хора, ще видите, че техният мозък не е  обикновен, той е особено организиран. Те са достигнали с усилие това. Аз  съм правил изследвания и съм намерил, че клетките на добрите хора се  различават от клетките на тия хора, които не са добри. Аз съм разглеждал  под микроскоп кожата на някой престъпник, който не е роден такъв, но  който се отклонил от Бога, който е престъпил Божите закони - неговата  кожа се е деформирала. Неговият поглед се различава от погледа на  добрите хора. Космите на един престъпник не са като космите на един  праведник. Онези хора, които не са праведни, от тях излиза голям смрад.  Питат: «Как познаваш?» - Като дойде при мене един престъпник, от него  излиза такъв смрад, че аз едва издържам. Някои казват: «Престъпленията  се крият.» Няма нищо скрито-покрито в света. Онези светии, които са  живели 20 години в пустинята и са водили един чист живот, от тяхното  тяло, от техния ум, от тяхното сърце излиза такова благоухание! Живот  носят те на света! Те са една жива динамическа сила. Проводници са те на  Бога! И ние можем да бъдем проводници на Божествения Дух. Бог трябва да  говори вътре в нас, и да не сме страхливи! Какво трябва да говорим? -  Че у всички същества трябва да има Любов, и да не злоупотребяваме с  онези сили, които Бог ни е дал, и да не противодействуваме, защото ще ни  постигне нещо много зло. И в името на тази Любов, която Бог ни е дал,  да кажем: „Братко, можем да се споразумеем. Аз се радвам, че ти мислиш,  че Христос е Син Божий, но Той не е само Син Божий, но в Него се изявява  Божията Любов".»

«По колко плащаха на Христа, по 100 000 лева ли,  по колко? На онези Христови заместници днес в България, в Англия, във  Франция им плащат. Ами, питам: на техния Учител по колко плащаха?  Казват: «Ами с какво ще живеем?» Ами Христос с какво живееше? Нали  трябва да живеем като Христос! «Ама Той имаше сила.» Че, и вие, като  ученици, можете да имате сила. Щом вие искате да учите света, дайте му  един пример на безкористие. Аз не казвам, че на свещениците не трябва да  им се плаща, това ще бъде насилие, но онзи свещеник сам да каже:  «Братко, аз ти благодаря, дай тази заплата на другиго, аз ще се постарая  да работя по Любов - тъй, както Бог иска.» Мислите ли, че те няма да се  прехранят? Това е Христовият закон! Там е силата, да знаем, че ония  хора, които ний обичаме по сърце, те са готови зарад нас да дадат и  залъка си.»

«И Христос ви казва сега: «Елате при мене, и  живейте заедно с мене!» Сърца се изискват, чистосърдечни сърца! И всички  онези, които любят Бога, които и да са те, православни, католици,  евангелисти, теософи, от всички народи трябва да си подадем ръка в името  на този Баща, Който ни говори чрез светлината, чрез този, дълбокия  език. И в света ще настане една нова епоха, всички ангели ще слязат, ще  дойдат Учители на човечеството, и тези сухи науки, които са като сухи  кости, ще се прикрият и ще оживеят.»

«Ние трябва да живеем като души, а не като тела.  Колко пъти аз съм опитвал съмненията на хората! Какви ли не съмнения са  прониквали в човешките сърца! Някои, като ме гледат, съмнението прониква  в тях. Казвам: «Какво има? Аз съм готов да споделя Истината с тебе.  Опитай ме, но не ме човъркай! Опитай ме колкото искаш, но човъркаш ли  ме, ти спъваш себе си. Аз съм готов да споделя всичко, да пожертвувам  всичко, няма да осиромашея.» Като казвам, че няма да осиромашея,  разбирам в смисъл на този велик Божествен Дух, Който работи в мене.  Някой път някои казват: «Знаете ли какво говори Господин Дънов?» А,  господин Дънов! Аз се застъпвам за онова, което говоря, защото зная, че  то е Истина. Аз свидетелствувам за тази Божия Истина и казвам: в тази  Божия Истина няма никаква промяна. В тази Божия Любов няма никаква  промяна, нито измяна, тя е постоянна, една и съща е Любовта във всичките  свои проявления през всичките векове. И често, когато правя сравнения  между веруюто на хората, казвам: хората могат да се облекат в каквито  искат дрехи, Любовта ще остане постоянна.»

Някои ме питат: «Ами ти какво мислиш за държавата?»

Какво мисля за държавата! Аз ще ви приведа едно  сравнение. Представете си, че аз се кача на един кораб, който е хилаво  направен, и на него има около 100-200 души. Подига се буря, гледам, че  корабът не е добре направен. Трябва ли сега в морето или в океана да се  бием? Всред океана сме. Какво ще направим? Трябва ли да се бием? Не,  единственото нещо е да се молим да излезем на брега, и като изляза на  брега, ще кажа: «На такъв кораб втори път не се качвам.» И на днешните  народи им казваме пак същото: тия кораби, в които сте влезли, гледайте  да излезете на брега, и веднъж излезете ли, не влизайте повече! Има един  кораб в света здраво направен. Има друга една държава в света, и тя  простира ръце сега, налага се. Има три велики закони, с които тя се  управлява: законът на Божията Любов, законът на Божията Мъдрост и  законът на Божията Истина. След това идват други два производни закона:  законът на Правдата - да се даде всекиму каквото трябва, и законът на  Добродетелта. Това са законите, това е целият кодекс на тази държава,  чрез който ще се управлява.

Тази държава иде сега в света и вие ще бъдете  зрители на всичко туй, което ще стане, и ще проверите думите ми, дали са  верни или не. Бог иде в света и с такава грамадна сила ще бъде  разтърсена цялата земя, всички народи, че умовете и сърцата на хората ще  се обърнат, ще почнат да мислят и да чувствуват правилно. Иде тази  велика любов в света и тя ще реформира сърцата.»

Б. Р. Горното е стенографирани пасажи от беседа на 13-и т.м. на ул. «Оборище» № 14.120


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ