НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

VII.6. ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА АРХИВА НА БРАТСТВОТО, ПАЗЕН ОТ ФАМИЛИЯТА ГОБО ВЪВ ФРАНЦИЯ - АЛПИТЕ

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

6. ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА АРХИВА НА БРАТСТВОТО, ПАЗЕН ОТ ФАМИЛИЯТА ГОБО ВЪВ ФРАНЦИЯ - АЛПИТЕ



23.08.99
Ще ви разкажа как се пазят братските материали във франция и какво е отношението на французите към българите и българския материал. Както знаете, едно копие от неиздадените беседи плюс 1 филм с 10-те сестри, които играят Паневритмията коректно, плюс други материали на пишеща машина, снимки на Учителя с групи, касети с музика и др. бяха изнесени от Анина Бертоли във франция за съхранение, по време на комунистическия режим у нас. След смъртта й те бяха предадени на съхранение на фамилията Гобо в Алпите. Познавам ги от 18 години и бяха мои приятели, верни на Учителя и не с Михаил Иванов. Но нали Учителят все е запитвал за разни нови хора, влезли в Братството чрез приятели: „Е, рекох, а те изпитани ли са?" И ето къде е грешката. Ценният братски материал отиде в ръцете на „неизпитани братя и сестри". И те, като истински „иезуити", направиха големи поразии. Отначало искаха да върнат материалите и ги натоварихме в колата ни. После сутринта ги свалиха, правейки своите търговски сметки в главата си. И то - да издават, а нямат право и материалът е на български език, друго - да заменят ценния филм с този, който съхранява французойката Никол филасие, сега жена на Павел Желязков и др. подобни лични и безотговорни постъпки. След като получиха десетки писма с обяснения от д-р Вергил Кръстев, от мене и от много други приятели в България, те не само че не върнаха архива, но си позволиха да се разпореждат с него така, както те си разбират, все едно, че им принадлежи. И те взели, че предали този ценен братски филм с вярната Паневритмия на Никол филасие плюс един голям куфар с материали, снимки и то без разрешение! Така, просто самоволно. Тази Никол ги взела, вече 1,5 година уж да си извади копие, и още нищо не е върнала и няма да ги върне. С лъжи и кражби тя отмъква материала и най-важното е, че и досега, вече близо 2 години те двамата с Павел Желязков не са направили абсолютно нищо по издаването им. Не само това, но те двамата пазеха всичко в тайна, след както са изиграли фамилията Гобо и са си присвоили материала. В същото време те продължават да вършат търговия с техните книги - редактирано и изменено Слово на Учителя и продават и различни неверни Паневритмии. И продължават да мълчат и пазят тайна.
Е, как научих аз и всички други тази тайна? Това лято, 1999 година, на Рила, на Салоните срещнах сина на фамилия Гобо - Пиер, и той ми разказа 4 всичко. Родителите му приготвили компакт-дискове с 1 /4 от архива на непечатаното Слово на Учителя и раздали на доста българи, по техен подбор, изтривайки така ръцете си и не връщайки оригинала. Дали и на Благи Жеков, председател -вечен на Братския съвет. Но той едва ли ще се заинтересува от този материал. Други по-примамливи неща той има на ум - като пътешествия и др. Пиер лично ми каза, че Никол и Павел Желязков са ги излъгали и са си присвоили материала. Още допълни, че те са „некомпетентни", за да разберат и оценят стойността на присвоения материал и камо ли да го издадат. И така, филмът остава „консервиран" у тях. Борете се този ваш Братски съвет да влезе в ролята си и да изиска целия материал както у Никол и Павел Желязков, така и от семейство Гобо, защото той има юридическо право за това.
Когато Никол вижда Пиер на Рила, подскача цяла от ужас, че той ще разкрие Истината. И така и става. Той ми разказа всичко, и съжалението на родителите си, че са се излъгали да предадат материала „в ръцете на неподготвени хора". Но нали и те ни изиграха, като бяха приготвили да върнат материала на Братството и сутринта се промениха? И как аз изживях това голямо разочарование от поведението им? Щях да си замина. И вече ги познавам добре тези хора, които са „иезуите" и врагове на Братството. Сега си измиват ръцете като Пилат, стези компакт-дискове, които раздават. Но аз вече ги познавам и нямам повече работа с тях.
Говорейки на Рила с Пиер, сина им, изведнъж дотича Павел Желязков и взе да вика: „Пиер, Пиер, ела!" Уплашен, че Пиер разговаря с мене и да не би да ми разкрие тяхната подлост и коварство. Но аз се обърнах към Павел и му заявих: „Всички вече знаят, че филмът е у вас. Не може повече да криете. И ако свършите работа да го издадете на касета, добре. Но мислете му, ако не свършите работата!" Той се страшно разгневи и ми се закани с пръст: „Аз имам да проведа разговор с тебе, разговор!"
Сега ще ви разкажа за отношението на „чужденците", които вие обоготворявате и носите на ръце. Как се отнасят те с българите от Братството, с тези, които се борят да запазят националното ни съкровище от делото на Учителя -като материал от неиздадените беседи, филми, снимки и др.
Срещам Павел Желязков пред сергията си на Рила, продава книги, много книги. Взех да говоря с него, казвайки му: „Какви са тези различни редакции, издатели наляво-надясно, защо не се обедините?" Казах също: „Вие нямате право да редактирате и променяте Словото на Учителя! Това е непростимо!" Изведнъж притича жена му, французойката Никол и взе да мърмори под носа си: „Vas au toilette! Vas au toilette!" И така десетки пъти. А тя знае малко български . Това, което казваше, значи: „Иди в тоалетната, иди в тоалетната!" Аз се обърнах и само й казах: „Не се карам с мъжа ти, а разговарям!" Но тя си продължи да мърмори същите думи. Тогава аз се обърнах към нея и й казах-строго и на български: „Намираш се в България и ще говориш на български. И ти си тази, която ще отидеш в тоалетната." Тя замря и млъкна като попарена.
Видяхте ли сега как се отнасят „чужденците" към нас, българите, които се борим за материала си? Каква ниска култура и лошо възпитание! Резил! А вие се прекланяте пред тях. Не искам да кажа, че няма и добри хора по света. Но знайте, че Учителят не пожела да влезе в новата модерна френска палатка, която Му подариха французите през 1939 г.! Той каза, че е дошъл на тази земя за българите. И гордейте се! Той изнесе Словото Божие на български език и говорй с българска реч! Знайте си цената и не се продавайте на никой народ или власт! А аз съм „инспекторът" на Учителя във Франция и контролирам как французите се държат към Учителя, Неговите ученици и материалите, предадени им на съхранение.
Тука грешка има и сестра Анина Бертоли, която беше италианка и не обичаше българите, беше си патила от някои от тях. И тя не пожела да предаде този материал в „български ръце", а го предаде на чужденци, да правят каквото си искат и то без разрешение. Гордейте се, че сте българи и пазете неоценимото богатство от беседи, които Великият Учител ни остави в наследство. Пазете се от предатели и мошеници, особено от „интернационални бандити". Стойте на поста си будни и не се продавайте за пари, богатства и др. Носете с чест и гордост името „българи" и бъдете достойни ученици на Учителя.
На Рила Никол ми каза с голям яд: „Ти пишеш, пишеш." А аз й отговорих: „Да, пиша! Защо се плашите? Аз пиша Истината." Та, голям е страхът от Истината. Но тя излезе наяве. А сега вие се борете, заедно с вашия Председател, да си приберете архива от франция и най-вече този филм, който ви е много важен, за да няма бъдещи промени в Паневритмията.
Колкото до материала от неиздадените беседи във франция, се оказа, че били копие, редактирано напълно от Лалка. Но това трябва да се провери. Ако филмът беше предаден на д-р Вергилий Кръстев, знайте, че досега касетата щеше да е излязла. Той е човек на действието и Истината. Бъдете смели в делото Божие.
23.08.99
Здравей, Вергилий,
Много набързо успях да напиша историята с архива във франция - т.е. продължението. Пътувам сред 2 ч и бързам, извинявай за бързото писане.
Сърдечен поздрав
Величка Няголова
Вергилий Кръстев


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ