НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

XV. ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ЗА ПРОМЯНАТА, ПОДПРАВЯНЕТО И ПОДМЕНЯНЕТО СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

ПРИМЕР IV ТОМ 9
Алтернативен линк

ПРИМЕР IV


Показваме ви друг случай, когато Учителят е дал беседата, стенографките са я записали, след това е дешифрирана, но по някаква причина е забутана някъде между оригиналния материал или ръкописи. Ето защо не е влезнала като съборна беседа в томчето „БЛАГОСЛОВЕНА МЕЖДУ ЖЕНИТЕ". А е държана на 10.VIII.1930 год. /Неделя/. Няма я и в Неделните беседи отпечатани в томчето „ДЕЛАТА БОЖИЙ" от 1930 год., както и в томчето „УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ" -1930 год. Тогава, къде е причината? Тя може да се намери като я прочете в оригинал. А какво е заглавието?

Ето какво и ето къде се намери:

Фонд 1534, опис 1, архивна единица 650 - „НАБЛИЖИЛО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ": Неделна беседа, държана на 10.VIII.1930 год. в салона на бивака на Второто езеро - Рила.

1. Няма я в каталога на Елена Андреева, пропусната е.

2. Не е отпечатана!!! - Липсва в томчетата като съборна беседа и неделна беседа.

3. На заглавната страница на беседата е написано с почерка на стенографката Савка Керемидчиева „Готова за печат".

Ето защо ще ви цитираме началото на беседата и края на „НАБЛИЖИЛО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ", за да се разбере, къде е началото и края на този процес у човека.

НАБЛИЖИЛО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ

„Ще прочета част от десета глава от Евангелието на Лука. Ще взема само думите: „Наближило е Царството Божие". Това е високият идеал, с който Божественият свят може да се открие. Най-красивото, най-възвишеното в света това е Царството Божие, което човешката душа очаква. Царството Божие е израз на вътрешният живот. Докато Царството Божие не се въдвори не може да има свобода на земята. Наука и култура това са само условия за Царството Божие. И когато Царството Божие се въдвори на земята в своята пълнота, тогава ние ще очакваме една култура, една наука, едно сближение, едно опознаване, за което съвремените поети, писатели пишат. Опознаването не е единичен акт, както някой казва да се опознаем. Познаването е един неприривен акт в природата. Да познаваме Бога, затова не се изисква само един момент, затова се изисква цялата вечност, за да може да се познае Бога в Неговата пълнота. И да познаеш един човек, пак се изисква цялата вечност, не мислете, че лесно да познаваш човека."

(Стр. 1 от оригинала).

.....Сега всички хора трябва да държат идеята: „Наближило е Царството

Божие". Или да изразя на съвременен език, всички хора търсят свобода, всеки човек иска да бъде свободен и това е едно право. Но в свободата да бъдем разумни, защото свободата само чрез разумността може да се крепи, а самата разумност може да се крепи само чрез любовта. Разумни трябва да бъдем, но трябва да обичаме. Следователно, любовта, обичта е основа на разумността, а разумността е основа на свободата, а свободата е основа на живота, който трябва да се даде на земята. Следователно, тия неща ги преплитайте, както искате и всеки ден отваряйте сърцата си, както цвета отваря своята чашка на слънцето и възприемайте новото, което Бог внася във вашия ум, за да може да израсте, защото в растенето е животът. Та казвам: Във вашите бъчви да имате по-малко оцет. Колкото оцет имате изхарчете го и да напълните бъчвите си с прясно вино. Колкото ракия имате раздайте я и турете прясна вода. Колкото стари дрехи имате, раздайте ги, колкото консерви имате, раздайте ги и насадете пресни плодове, насадете нивите си и градините си навсякъде, това е новата култура и тогава вие ще бъдете свободни по цялата земя. Така ще се въдвори Царството Божие. Тогава всички хора ще могат да се сближават и това ще бъде един велик ден и скоро ще бъде, няма да се минат повече от два Божествени дни, тогава два пъти слънцето ще изгрее и ще залезе. Тогава „Наближило е Царството Божие".

Бог е Любов.

Добрата молитва.

(Стр. 7 от оригинала)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ