НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

XV. ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ЗА ПРОМЯНАТА, ПОДПРАВЯНЕТО И ПОДМЕНЯНЕТО СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

ПРИМЕР III ТОМ 9
Алтернативен линк

ПРИМЕР III


Посочваме и следващата лекция, която е променена, изопачена и изхвърлени пасажи, които не изнасят някому. А те са казани от Учителя и те важат за учениците. А най-близко стоящия ученик до Него ги изхвърля за да не знаят останалите за какво става въпрос.

Фонд 1534, опис № 1, архивна единица 304 - 45 Лекция на Общия окултен клас „ПРАВИЛНО ЯДЕНЕ - ПРАВИЛНО СЛУЖЕНЕ" от 2.VII.1930 год. /сряда, сутрин/.

Лекцията е отпечатана в томчето „ДОБРОТО ОРЪЖИЕ": Лекции на Общия окултен клас на учениците на Всемирното Бяло братство; IX год. (1929-1930), т.З - София, 1939 - под заглавие „МОРАЛНИ ПРАВИЛА", стр. 206-230.

Тук отново се срещаме с:

1. Разлики в заглавието на оригинала и в отпечатаното томче.

2. Редактирано и преразказано е Словото - в полето на оригинала на ксерокс копието са посочени от Ефросина Пенкова ориентировъчно страниците в томчето, където при много добро желание може да се открие прилика с оригиналния текст.

3. Отбелязаните с удивителна (!) от нея места в оригинала, ЛИПСВАТ изобщо в отпечатаната лекция, поради което цитираме тези пасажи дословно.

4. Посочено е отношението на Учителя към издавания на Изгрева бюлетин, /стр. 9 от оригинала/.

5. За непрекъснатото наблюдение, на което е подложен Учителя от страна на братята и сестрите - / стр. 16-17 от оригинала/.

„ПРАВИЛНО ЯДЕНЕ - ПРАВИЛНО СЛУЖЕНЕ"

„Защото вие на Изгрева сте се събрали, аз чувствувам вашата атмосфера, че има една кореспонденция, но много лъжи има. Гледам във вестниците на Изгрева са отпечатани, защото има един изгревски хвърчащ бюлетин. Кой какво направил вчера, кой къде бил всичко това е написано с всички качулчета. По някой път работата не е така, напишете поне работата тъй както е. Сега това е ваше право, но да имате един бюлетин на Изгрева нямам нищо против, да пишете във вестника, нямам нещо против, пишете в бюлетина туй, което е вярно. Пишете вярно, тълкувайте вярно, изнасяйте вярно, то е благородно. Не се учете да изнасяте неща, които не са верни. Чел нещо някъде, той без да провери, предава, после 3, 4, 5,10, 20, 30 години работата другояче излиза. Казвам сега; по някой път вестниците в света изнасят лъжливи работи, обикновено българските вестници са майстори на лъжи. Нищо повече. Сега въпросът е за онзи морал. Аз считам да изнесеш нещо невярно, значи да лижеш сопола си. Онова, което хвърля нечистота на ближния, вие го проверете веднага."

(Стр. 9 в оригинала и стр. 220 в томчето)

„Има една философия: Ще си останат старите навици не може да се освободите от тях, с тях ще си отидете. Не само аз, но и цялото небе да дойде, и те не може да ви помогнат. Ако туй можеше тъй лесно да го направите, как мислите, досега щеше да го направите. Ангелите ги пратиха и не можаха. Христос дойде, но не ви оправи още. Кой ще ви оправи? Сега вие взимате слабата страна, казвате: Какво е учил Христос? Онези, които приеха и разбраха учението, оправиха се. Онези, които нe го приеха и не го приложиха, не се справиха. Всяко едно учение дотолкоз, доколкото се прилага, дотолкова се разбира, не само учението да бъде изложено, да има основа да се прави. Не да ви кажа: Вие трябва да живеете чист и свят живот."

(Стр. 15 в оригинала и стр. 220 в томчето)

„По някой път вие и на мене туряте правила, казвате: Чакай малко да понатупам Учителя, той какво ще каже. Ако тупате и аз ще тупам. Който ме удари веднъж, аз удрям два пъти. Ако аз се търкуля веднъж, аз като ударя, ще се търкулиш десетина пъти".

(Стр. 15 в оригинала и стр. 223 в томчето)

„Моят съвет, който го давам на всички ви: Избягвайте да се врете в личния живот на хората. Ще бъде смешно някой да тръгне подир мене да наблюдава колко пъти ще плюя, как вървя, ще каже, че се заел всеки ден да ми изучава движенията. Колко пъти съм клекнал, как съм коленичил при извора, всичко туй знае, казвам: Отлично, но нему няма да му остане време за себе си. За мене е почтено, аз живея като обект в ума му, за мене е приятно, аз седя и употребявам начини, но го съжалявам, казвам му: Слушай приятелю, съжалявам, че ти си губиш времето. Ако ти остане свободно време, след като поправиш себе си, тогава да ходиш да ме наблюдаваш, колкото искаш, нямам нищо против, наблюдавай колко пъти си снемам шапката, това не е грях; наблюдавай и как съм мърдал ръцете и това не е грях. Но, ако ти се занимаваш с мен, преди да си се занимавал със себе си..."

(Стр.16-17 в оригинала и стр. 224 в томчето.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ