НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

158. Флейтистът Янко Янков

ТОМ 34
Алтернативен линк

158. ФЛЕЙТИСТЪТ ЯНКО ЯНКОВ

В.К.: Сега, на 96 страница от „Разговорите с Учителя” Вие изнасяте концерт с братя Янкови, баща им и Вие. Бащата свири с флейта.

Л.Т.: Той е първи флейтист в Операта. И когато чужди диригенти идваха, казваха пред целия оркестър:“ Ний в Европа нямаме такъв флейтист! Много добър. Флейтата му пее просто.”

В.К.: Така.

Л.Т.: Друго. Понеже като пристигне някоя колоратурка, както Тоти Дал Монте172, както Ерна Сак173 - германска певица, колоратурка, той отива предния ден в хотела, да направи репетиция с гласа за концерта.

Само на такива певици ходи на краката им. И на мене. Когато аз имам вечерта да пея, той към 11 часа на обед пристига с флейтата и той казва: „За никоя друга не го правя, само за тебе, сестра Лилиана, и ако дойде някоя световна знаменитост го правя в деня, понеже вечерта ще пее - последна репетиция да направим.”

В.К.: С флейта?

Л.Т.: С флейта, защото флейтата е долу в оркестъра, а аз съм горе, не сме едно до друго. И точно да уточним, да не шляпаме едно след друго.

В.К.: Защо с флейтата, а не с нещо друго, с някой друг инструмент?

Л.Т.: Ами флейтата най-много имитира колоратурния глас. Даже стига се до това, че не знаеш сега флейтата ли беше или гласът беше. Когато искаме да имитираме славея, аз изпявам вариация и той изпява с флейтата, и слушателят не може да разбере гласът ли беше, флейтата ли беше. Толкова вече еднакво става.

В.К.: Значи той беше добър музикант, Янков.

Л.Т.: От най-високо качество. Във възторг беше, като изнасяхме концерт.

В.К.: Да. После той е бил хубав състав: братя Янкови, Вие и той на този концерт, който сте изнесли. Така.

______________________

172) Тоти Дал Монте / Toti Dal Monte - псевдоним нa Antonietta Meneghelli, 1893-1975, оперна певица, сопран

173) Ерна Сак, Ерна Доротея Луис Сак / Erna Dorothea Luise Sack, 1898-1972, оперна певица, колоратурен сопран


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ