НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

327. Уволнените 20 учители - едни се молят на Дявола, други се молят на Бога

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

327. УВОЛНЕНИТЕ 20 УЧИТЕЛИ - ЕДНИ СЕ МОЛЯТ

НА ДЯВОЛА, ДРУГИ СЕ МОЛЯТ НА БОГА


Почука се. Христов направи физиономия на учудване и интерес. Той познаваше характерите на хората по начина, по който почукваха на вратата му. Затова сега преди да отвори, си каза: „Интересно, на никое почукване не ми прилича!”

- Добър ден господин Христов! - поздрави го сестра Пенка с рязък и строг тон. Искаше да му каже: „Не те признавам за брат, и аз не съм като другите!” И загледа го сериозно и право в очите.

- Добър ден сестра! - отвърна Христов, като че не забеляза това. -Какво обичате?

- Нищо не искам от Вас - идвам само, защото Учителя ме изпраща. -Христов й разбра идеята, затова я прекъсна:

- Щом Учителя те изпраща, въпросът е важен, затова влез въпреки, че има посетител.

- Не, ще Ви кажа тук - заяви демонстративно Пенка. А Христов си помисли: „Ще влезеш!” - Защото винаги налагаше своята воля!

- Твоя работа сестра - започна той кратко, като че не разбираше държанието й. - Тук на улицата не могат да се говорят важни работи -признай. Но това е неуважение на Учителя!

- Не! - Още по-рязко заяви Пенка и продължи делово: - Аз бях учителка, уволниха ме, казах на Учителя и Той ме изпрати при Вас.

- Но само това не е достатъчно. Учителя не току така те праща, затова влез и ми обясни. Защото Учителя не е толкова глупав да те праща само да ми кажеш, че си уволнена. Това Той може да ми каже лично, може по някой друг или по многото начини, които има. За да избере този начин, Той има някаква идея. Влез да видим, каква Му е идеята.

- Вие имате право, но аз не искам от Вас услуга, идвам чисто информационно, само защото ме изпраща Учителя.

- И така да е, но не виждаш ли, че гледаш формално на такъв важен въпрос? Мислиш ли, че само с това си изпълнила волята на Учителя?

- Аз Ви казах какво ми е казал Учителя, какво повече искате от това? - опери се Пенка.

- Формата убива, а духа оживотворява.

- Господин Христов - натърти тя гласа си, още по-силно подчерта, че не го признава за брат - аз няма да вляза в стаята Ви!

- Твоя работа - прекъсна я Христов безразлично, а тя продължи:

- Защото мисля, и защото съм говорила лошо по Ваш адрес!

- Какво от това пред волята на Учителя? - каза кротко Христов като нещо най-обикновено.

- Щом съм го говорила, аз мога и в очите да Ви го кажа.

- Пък щом толкова искате да ми го кажете, кажете ми го да видим -каза Христов както би казал баща на дъщеря си.

- Вие за мен не сте брат, а развратник! В бараката си прибирате разни жени!... Не мога да разбера как Вие можете да говорите за волята на Учителя, как може да се докосвате до тази абсолютна чистота?!...

Христов я изгледа както лъв изглежда мишка и остана спокоен, и поне външно непроменен. Пенка зачака с нетърпение ефекта, защото този метод беше опитала много пъти, и очакваше многоочакваната буря в Христов. Тя не го познаваше, само беше чувала за него. И понеже за Христов тя с тази откровеност кокетираше, затова я поласка, задоволи това нейно желание и с това отвлече будността на съзнанието й:

- Сестра, аз те поздравявам за откровеността! Ти си първата, която се осмели да ми кажеш това в очите! Но това са дреболии, на които аз не се спирам, не обръщам внимание. Ти допущаш ли, че Учителя не ме познава по-добре от тебе и от когото и да било друг, ти допущаш ли, че Учителя ще те изпрати на лошо място? - И веднага заговори делово, като че Пенка нищо не беше му казала: - Кои други учители са уволнени от Изгрева?

- Около 20 души - отговори Пенка разсеяно, неполучила очаквания ефект.

- Добре, иди и кажи на Учителя, че си ми казала всичко каквото ми каза.

- Как мога да занимавам Учителя с това?

- И аз така мисля, но какво да правя, когато ти се спъваш на просени зърна? Тези 20 учители искат от тебе да се пожертвуваш, да влезеш въпреки всичко, което ми каза в моята стая - да обмислим добре това, което Учителя е искал да ми кажеш. Ако Христос - синът Божи слезе в Ада, за да освободи грешниците, какво остава на нас с тебе да направим? Като искаш, като нямаш сила да превъзмогнеш това, което си слушала за мене и това, което ми каза, иди си, пък когато събереш достатъчно сили ела, аз винаги ще те приема, защото Учителя те праща. Действително, след всичко което ми каза, не ти е лесно, но ти показа, че си герой, трябва да следваш тази линия.

- Няма какво да отлагаме и да мисля, ще вляза - също рязко и смело каза тя, като че наистина щеше да влезе в ада.

Лека, едвам доловима усмивка на задоволство се появи на лицето на Христов, че я пречупи, стана неговата воля - и веднага изчезна. Христов си влезе в стаята и Пенка след него влезе. Той я покани да седне на леглото му до Андрей, но тя отказа и седна на столчето до вратата.

- Разкажи, защо те уволниха - запита Христов, като си седна на стола.

- Аз нито се крих, но и нито демонстрирах, че съм член на Бялото Братство, но където трябваше свободно манифестирах идеите на Учителя. Изнесох няколко сказки от въздържателното дружество. За Свети Кирил и Методий говорих в градския салон в деня на народните будители, взех думата на едно разискване върху богомилите.

Професор Консулов* изнесе сказки в града против Учителя и теософите.
[*Стефан Консулов - виж „Изгревът”, т. 3, с. 119-120; т. 7, с. 468-472; т. 15, с. 761-764. 772-775. Кой е професор Консулов - виж на с. 810.].

Аз му възразих публично: „Ако теософията и Учението на Учителя Петър Дънов съществуват, факт са и имат няколко хиляди последователи в България, това показва, че те имат някакво положително отношение към българския народ, и при оформяне мирогледите на изследователите те не могат да не се вземат предвид”. - Изобщо, целия ми живот, дела и думи бяха наситени с Учението на Учителя!

- Ти си му казала това, което не е знаел и което му е необходимо за оформяне на мирогледа му, ти си му помогнала да намери Учителя.

- Аз никога не позволявах в мое присъствие, да се говори лошо за Учителя и Учението Му! Това ми отегчи много положението като учителка, и беше използвано да бъда уволнена.

- А каква ти е атестацията при последната ревизия като учителка?

- Дословно: „Отлична учителка! Владее много добре материала! Учениците я обичат и тя ги владее!...”

- Каква е мотивацията на заповедта за уволнението ти?

- За проповядване противодържавни и религиозни идеи.

- Имаш ли отхвърлени пари настрана за черни дни?

- Не, само последната заплата, която получих когато тръгвах за София.

- Защо не си пестила?

- Наистина, живеех скромно, но купувах много книги.

- А какво мислиш сега да правиш като уволнена?

- Ще чета, защото се чувствувам много обедняла, ще пиша. Имам също идеи за преобразование на нашата образователна система.

- Това не е важно. Кажи как и с какво мислиш да живееш, пари?

- Мисля да отида работничка във фабрика. Вече някой сестри учителки, са станали фабрични работнички.

- Това не ти е възможно, защото са изхвърлени 50 000 работници от фабриките.

- По този случай нашата партия организира митинг„Поход на гладните” - заяви неочаквано Андрей.

Пенка го изгледа въпросително и после с поглед запита Христов: „Какво търси този комунист при Вас?” - Христов се задоволи на двамата да се усмихне, а Пенка продължи:

- Аз мога да гледам деца, мога да работя всяка работа, която работят всички останали жени. Аз вече почнах да преподавам частни уроци на слаби ученици.

- Ти си добър работник на Божествената нива! Право мислиш и право постъпваш. Понеже си решила правилно задачата си, ти ще преминеш в по-горен клас, ще те пратим на по-голяма работа. Разкажи ми сега за другите уволнени братя и сестри учители - може и за себе си да допълниш още нещо.

- Между нас се лансират две идеи за действие: едните искат да отидат с изложение до министъра на просветата и да му кажат, че това за което са ги уволнили не е верно, че те не са никакви членове на Бялото Братство и да искат анкета, другите са на противното мнение - никакви молби на Черната ложа - да си намерим друга работа и нищо повече!

- Ще ми напишеш два списъка - един на едните и друг на другите -тези, които се молят на Дявола и тези, които се молят на Бога.

Зад тези, които се молят на Бога е Бог, Учителя и аз. Те всички са издържали изпитите и ще бъдат повишени в по-висок клас, а другите ще останат да решават задачата си, докато я решат!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ