НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

326. Идеалистите сами ще се оттеглят разочаровани

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

326. ИДЕАЛИСТИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ РАЗОЧАРОВАНИ


- Вие господин Христов, нямате представа какви идеалисти сме ние комунистите, как сме готови на жертви. Ще видите как ще уредим добре нашата малка, но хубава България.

- Ти проследи историята на всички правителства от освобождението на България от турско робство до сега във връзка с положението на народа, и ще видиш, че положението на народа е ставало все по-лошо и по-лошо, затова пък положението на партийните водачи и тези около тях си уреждат добре своя живот.

- Но Вие господин Христов, трябва да знаете, че това са все буржоазни правителства, все оръдия на капитала. Аз имам предвид едно пролетарско правителство, когато няма да има частна собственост, всичко ще бъде държавно, на целия народ. Тогава тези алчни апетити няма да се подхранват. Аз Ви говоря господин Христов, какво ще бъде след революцията.

- Добре, добре - казваше Христов добродушно и снизходително, както много рядко. И продължи - и Левски, и Ботев, и Раковски, и Каравелов, и когото искаш още от революционерите да вземеш от пионерите на освобождението на България от турското робство, всички мислеха като тебе, че като се свали турската власт и като се вземе властта от българите, всичко ще тръгне добре. Така ли стана? Я ми кажи, кой от тези революционери влезе в управлението?

- Вие пак пропущате нещо много важно - ядосано започна Андрей -това са също буржоазни правителства! Никой от революционерите не влезе в тези правителства по единствената причина, че те бяха избити!

- Кои останаха живи?

- Защо ме питате това, какво общо има? Не зная кои останаха живи. - Христов му помогна, като каза:

- Шмекерите, мошениците, и те се настаниха да управляват! А идеалистите, които по една случайност останаха живи, бяха изтласкани настрана от управлението или сами се оттеглиха разочаровани! Вие идеалистите ще бъдете избити в революцията от полицията, а други ще бъдат избити от самите комунисти. Ти ако не беше дошъл при мене, непременно щеше да бъдеш убит!

- Това е силно казано - му забеляза Андрей важно.

- Ти много скоро сам ще се увериш в това, както се увери в много неща и днес - в убиването на кучето. Дай си ръцете. Ето виж - това е линията на живота ти, на лявата ръка е скъсана - сам виж това.

Андрей без да надникне в ръката си, отговори:

- Аз Ви казах още в началото - материалист съм, и на такива врачувания не вярвам!

- Ще повярваш, ще ти кажа и ще провериш. Много скоро ще бъдеш пред смъртта, и само от мене и от твоето отношение с мене ще зависи, да живееш или не. Ти и сега беше пред смъртта, но те спасихме!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ