НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

325. Изоставете тази дъновистка попщина! Ние искаме да смъкнем Царството Божие на Земята

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

325. ИЗОСТАВЕТЕ ТАЗИ ДЪНОВИСТКА ПОПЩИНА!

НИЕ ИСКАМЕ ДА СМЪКНЕМ ЦАРСТВОТО БОЖИЕ НА ЗЕМЯТА


Андрей продължи с нежелание:

- Управата на „Напред” беше хитра, предвиждаше всичко много отдалеч, но при моя случай не можа да предвиди, че се излагат да им разбера задкулисния живот, и че ще го направя достояние на всички. Разбира се, затова скъпо платих. Те побързаха да поправят грешката си, като откупиха от мене апартамента... И като заключение каза: - Също така е и по върховете на държавното управление, така е навсякъде в България - едни гладуват, а други се пресищат и разболяват от ядене и удоволствия. Говори се, че много държавници са изнесли парите си в чужди банки, същото се говори и за директора на Кооперативна централа „Напред”.

- Но когато заминават за онзи свят, няма да могат да ги изнесат от този свят Това, което ми разказа не е нито ново, нито най-голямото зло. Като знаете това зло и другите по-големи, ти вече много знаеш.

- Щом Вие сте съгласен с мене и знаете още по-големи злини, какво правите да бъдат те премахнати? Тъкмо затова аз съм комунист, и когато бъда достоен аз ще бъда приет и като член на Партията. Само Партията, начело с Маркс, Ленин, Сталин, може да се справи с всички злини за работниците, защото само тя работи планомерно и организирано за тяхното премахване. Вие сте умен човек, много знаете, били сте между работниците - поканвам Ви отново да влезете в техните редове и да заработим против тази неправда. Единствен най-прав начин и път за осъществяване правдата в света, това е комунизма. Първия сполучлив опит е вече направен и дал отлични резултати - СССР е работническия рай. Ще вземем капиталите, и парите на капиталистите ще станат държавни. Тогава те ще дойдат да работят с нас, да видим как тогава ще спекулират. Напуснете това усамотение, елате при народа, заживейте непосредствено с неговите нужди. Изоставете тази дъновистка попщина! Ние искаме да смъкнем Царството Божие на Земята! СССР вече го сне и народа благоденствува.

- Отстрани когато се гледат нещата, са много лесни - отвърна Христов тихо, макар вътре да кипеше! Би го наругал и изгонил, би доказал и унищожил неоснователността му, но го търпеше и щеше да го търпи още много - до 9 септември 1944 г., когато сам с очите си щеше всичко да види и разбере.

Комунизма за Андрей беше като един стълб в живота му, който крепеше неговото съществувание. Той на него се надяваше и разчиташе, че той ще ограви света и неговия живот. Ако Христов унищожеше този стълб, събаряше живота и съществуванието на Андрей, живота му щеше да се обезсмисли, защото нямаше други идеали.

Христов много добре знаеше, че когато на един човек се вземе нещо или се унищожи старото, непременно трябва да му се даде нещо ново на мястото на унищоженото. Затова рушеше по малко, открехваше дребни парченца от него, като в същото време създаваше друг стълб, на който сгледата на живота му да се опре, когато стария бъде съборен. Когато новия стълб бъде готов и поставен в действие, тогава той в един прекрасен ден щеше да ритне стария.

- Ние българите - продължаваше Христов - имаме една силно развита черта в характера си, това е критиката. Отлично критикуваме, но когато дойде да покажем на практика какво можем, тогава нищо не можем, объркваме работите още повече. Това, което ми разказваш, е предговор към злото. Не е далече времето, когато ти сам ще видиш и разбереш, че сегашното зло всъщност е най-малкото зло, което е равно на добро в сравнение с това, което идва.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ