НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

175. Ако бъдеш събуден преждевременно, ще страдаш още повече

II. В колибата на Христов ТОМ 33
Алтернативен линк

175. АКО БЪДЕШ СЪБУДЕН ПРЕЖДЕВРЕМЕННО,

ЩЕ СТРАДАШ ОЩЕ ПОВЕЧЕ


По лицата на двамата лекари беше изписано едно продължително учудване! Всичко това им беше много интересно, затова немецът запита на френски Христов:

- Може ли да останем още?

- Да, но съблечете си палтата и снемете шапките! - И погледна Андрей, който още стоеше в стаята с балтон и шапка.

Двамата лекари си спомниха какво бяха помислили за Андрей и какво им каза тогава Христов, затова се изчервиха. И почнаха вече в тях да се явяват наченките на страхопочитанието, защото виждаха в него човека, който нищо не забравя, който не само е ясновидец, но и знаеше неща, които другите не знаят; човек, който може, и който проследява целите си до край. Така Христов, с постъпките и думите си изграждаше своя образ в тях. Те се съблякоха и отново седнаха на местата си.

- Добре, ще ти намеря и работа, само работа да искаш! Ден и нощ да работиш да работиш цял живот и пак няма да я свършиш!

Андрей го гледаше изненадан, мислеше си, че прекалява вече с тези свои драстични изказвания, защото знаеше каква страшна безработица вилнееше в България!

- Не ме гледай учудено! - закачи го Христов приятелски. - Работа има, но работници няма!

„Това пък вече е безобразие!” - си помисли Андрей. - „Нали затова, че няма работа, бяха изхвърлени от фабриките и работилниците над 100 000 работници в продължение на една година, нали затова Партията свикваше митинг с лозунга „Поход на гладните” за сега, за февруари.”

Както вече казахме, Христов беше по парадоксите. Той и Андрей, говореха на два различни езика. Христов много добре го разбираше, но го оставяше да живее със своите разбирания.

- Казвам ти, не се безпокой, няма да умреш от глад! Ако си спомняш, разкажи ми нещо за Балканската война или за родословието си или каквото искаш, каквото се сетиш! - Андрей си мислеше: „Тъкмо така започват романите!”

- Ще Ви разкажа, но преди това, ако обичате разкажете ми кои са причините, че заеквам?

- За това засега е по-добре да не знаеш.

По лицата на лекарите се изрази любопитство. Христов го забеляза и продължи: - Да откриеш причините на заекването си, е твоя работа. Когато трябва, и това ще знаеш, но както за всяко знание се заплаща и за това знание ще заплатиш скъпо. Ако бъдеш събуден преждевременно, ще страдаш още повече. Аз мога да ти кажа още сега, за да видиш, че зная тъкмо това, което професор Кръсников не е знаел - при какви обстоятелства си започнал първия път да заекваш. А причините за това, ще откриеш сам.

Българинът лекар преведе на колегата си, и двамата зачакаха с интерес.

Христов се концентрира, затвори си очите, за да отвори вътрешните си очи и заговори като в унес:

- Три пътя се кръстосват и заграждат една декоративна градина. Градината има посока от изток към запад. Тя е нещо като алея, защото от другата страна на двата пътя има постройки - нещо като булевард. На североизточния ъгъл на градината има стара турска чешма, с чучур и улук отпред. На юг има казарми, пред вратата на които пише: „10 конен полк”. Много деца играят, между тях си и ти. Панталоните ти са под коленете, на всички останали деца панталоните са над коленете. Твойте панталони са скъсани и изцапани, ти си изпотен, по лицето ти тече кална пот, с увлечение играеш. Изтича до чешмата и налапа целия чучур, бързаш да утолиш жаждата си. Майка ти идва, хваща те за ухото и почва да те плеска. Ти се уплашваш, искаш да кажеш нещо, почваш да заекваш.

-Да, да, спомням си, така беше!... - изумен говореше Андрей. - Много добре зная чешмата и трите пътя... Всичко точно така беше!

Българинът с ирония превеждаше на немеца. Христов, макар да не говореше немски, разбра, че не му преведе вярно и на немски правеше коментарии:

- Не може ли да се предположи, че момчето симулира, той му внушава тези картини и случки?...

Христов с яд отговори на френски, за да разбере и колегата му:

- Допустимо е да симулира и аз да му внушавам... Но питам, Вие двамата ще симулирате ли, ако Ви кажа, че и двамата сте оперирани от апандисит?

- Това е допустимо, защото повечето от европейците са оперирани от апандисит - отговори заядливо българинът.

- Вашия апандисит е бил съвсем здрав.

- И това не е трудно да се познае, защото българите много по-малко страдат от апандисит, и при всяко заболяване на тази област, биват веднага оперирани.

- Сливиците и на двамата Ви са извадени.

- Това е както при апандисита, най-честата операция.

- Ще Ви кажа още едно нещо, ако и при него така упорстваш, ще ти разкрия едно престъпление. Запомни, всичко това го правя не от тщеславие, а за тези - и посочи немеца и Андрей. Ти си дошъл да убиеш брат си, да вземеш парите му, и с една жена да заминеш за Франция. А за смъртоносната операция, която ще направи колегата ти, ще му дадеш пари да замине за Америка.

И двамата лекари не можаха да се овладеят, те с ужас на лицата си гледаха Христов! Очите им бяха се разтворили силно, пак в уплаха!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ