НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

168. Разширяване на съзнанието у човека става с изучаване на Библията

II. В колибата на Христов ТОМ 33
Алтернативен линк

168. РАЗШИРЯВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО У ЧОВЕКА СТАВА С

ИЗУЧАВАНЕ НА БИБЛИЯТА


Немецът изслуша внимателно Христов, и после каза:

- Бихте ли приели един публичен диспут върху Фройд?

Христов се усмихна, защото си спомни, че и той когато първия път отиде на улица „Опълченска” 66, беше искал диспут с господин Дънов.

- Няма защо публичен, може още сега тук.

- Искам публичен, за да могат повече хора да се запознаят с учението на Фройд. Аз вече имах такива диспути в Берлин, Мюнхен и Виена. Салоните бяха препълнени, интересът беше голям! Аз и без това искам да изнеса няколко сказки в България, например в София, Пловдив и Варна.

- И това може, но сега се очакват в България политически събития. Това ми налага да остана скрит от погледите на обществото. Пък и Вие нямате интерес да излизате на показ.

- Защо, Вие преди загатнахте, че няма да си отида в Германия, сега нова загадка?

- По много причини! После ще видите колко много съм имал право. Цитирам Ви Библията, не защото това са единствените ми основания против Фройд. Аз искам с това да Ви разширя съзнанията, да ги насоча в една интересна посока - да четете Библията. Аз Ви говоря не, за да Ви убеждавам, Вие сте за мен като една добре разорана нива, която трябва да засея с новите идеи. Мене малко ме е еня за вашето мнение, аз мога винаги да ви докажа, което съм казал! Аз кореспондирах с ученици на Фройд, те идваха при мене, водихме разговори и се убедиха в правотата на моята теза.

Лицата на двамата лекари изразяваха, че те не вярват в думите на Христов. Той без да ги погледне, извади цяла папка с писма, които им подаде. За някой от тях немеца каза, че са негови учители, други приятели.

- Независимо от всичко това, аз искам повече и при по-свободни условия да си поговорим, и поне една сказка да изнеса.

- Публична сказка не те съветвам да изнесеш. В събота вечерта да дойдете с някой ваши съмишленици от София тук при мене, да си поговорим. Ще Ви убедя документално, че посветените в миналото са владеели много по-съвършено това, което сега учи Фройд.

А Учителя от преди 30 години и аз от 10 години, работим с по-възвишени методи и идеи, имаме по-широко и по-дълбоко познаване на душата от Фройд и учениците му.

После прочете няколко цитата от Учителя и ги преведе на френски, направи и обяснения по тях.

- Господин Христов, предложението Ви за беседване приемам с удоволствие, но искам да изнеса и сказка - колегата ми ще превежда.

- В събота ще Ви обясня, че това само ще усложни живота Ви!

- Не виждам защо, това не е ли пак някаква загадка или недомлъвка?

- Изнудвате ме, евреи сте! Вече е даден тон - и у нас да бъдат преследвани евреите!

Двамата лекари останаха изненадани, погледнаха се въпросително и не знаеха какво да му отговорят. После загледаха Христов неудобно. Тогава той каза:

- Изкушихте ме, принудихте ме - и погледна Андрей. - И те го гледаха, но той не беше разбрал.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ