НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

57. Човек е свързан с природата в едно цяло

III. В Кабинета на Учителя ТОМ 33
Алтернативен линк

57. ЧОВЕК Е СВЪРЗАН С ПРИРОДАТА В ЕДНО ЦЯЛО


-    Прави ми впечатление, че четете Мах, Хобс, Лок, Хегел, Кант, а говорите нелогично, несвързано и религиозно, което много ме дразни! Без религиозните Ви приказки, ние ще можем да се разберем донякъде.

-    Има различни логики.

И му показа току що получената от странство книга „Терциум органум” от Успенски, в която също се пледира за някакъв нов вид логика: логика на четвъртата координата. Но има още по-висша логика, тя е на природата. За днешния човек е достатъчно да се приближи и възприеме тази логика. - А има и Божествена логика, за която Вашите богове, изредените от Вас философи - и погледна към библиотеката - не са и помислили! Нейните мащаби са определени с астрономични цифри.

-    Вие разбирате ли тази логика? - запита Христов.

-    Това Вие ще кажете. Учените от тоя род и вид са разделили нещата в природата: скалите от растенията, животните от хората, хората един от други... Живия организъм са разделили на системи, органи и функции, създали са различни науки. Това е един удобен начин за изучаване, това е метод на абстракция, но той не води до истината. Такива науки в природата не съществуват.

В природата, от която човекът е част, всичко е свързано, едно цяло и неделимо. При това много процеси стават едновременно, и когато бъдат разделени, те вече не са това, което са били. Учените разделят нещата, защото не е по силите им да ги изучават в тяхното единство и едновременност на процесите.

-    Това е вече интересно, но говорете по-конкретно, конкретизирайте се! - запита офицерът съсредоточен.

-    В природата няма такива отделни науки както отделна психология от физиологията, анатомията, дерматологията и др. Учените говорят и пишат за неща, които никъде не съществуват освен в техните глави и написаните от тях „научни” книги. Това което са написали за човека, не е истина.

-    Ясно ми е какво искате да кажете. По този въпрос действително не съм мислил. Но нали Вие не сте единственият и първият, който така мисли и говори?

-    Мислите не са мой монопол. Пръв и Единствен, Който е мислил и продължава да мисли е Бог.

-    Как разбирате пък това? - нервно и ядовито запита офицерът.

-    Природата, това е написаната от Бога книга. Всяко дърво, животно, същество е една мисъл, една идея на Бога. Това, което ние казваме, че мислим, това е разчетеното от книгата на природата. И всеки, който разбира езика й, може да я разбира и за него казваме, че мисли.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ