НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14. Какво е това душата

I. В кабинета на подполковника ТОМ 33
Алтернативен линк

14. КАКВО Е ТОВА ДУШАТА


-    А душата? - възрази работникът, и си тръгна.

- Душата? - Душа няма! Има само положителна наука с научни методи. Нейните постижения отдавна са изгонили Бога от ума на съвременния човек. Лично за тебе ми е жал! Най-трагичното е това, че ти не чувствуваш заблуждението си! А си най-добрият ми майстор! Искам да ти спестя излишните страдания, които ще ти причини безработицата. Откажи се от Дънов, и аз ще те оставя на работа.

-    Аз мисля, че за да бъда уволнен или да остана на работа, това зависи само от Бога!

-    Така ли мислиш? Ще видиш още сега, че това не зависи от никакъв Бог, а само и изключително от мене! Ето, уволнен си! Подай инструментите, с които работиш! Нито дума повече! Марш!

-    Ако Бог не беше Ви дал тази сила и власт, какво бихте представлявали Вие? - възрази работникът тихо и спокойно, когато вече беше до вратата.

-    Аз ли, аз какво съм? Ще те смачкам като дървеница! - И Христов се хвана с две ръце за бюрото, за да стане, но спокойствието на работника го спря.

-    Да смачкате тялото ми е лесно - и децата мачкат буболечки, но какво можете да направите на моята душа? Не само Вие, но какво може да направи дори един цар, министър, полицай или който и да е човек пред силата на вярващия в Бога?

-    Нито дума повече! Ще направим опит - аз те уволнявам, нека те върне на работа твоят Бог.

Работникът застана при вратата и си зашепна: „Благодаря Ти Господи, че мене избра, удостои ме аз да кажа Истината на една заблудена душа! Благодаря Ти, че мене принасяш в жертва!”

Началникът тъкмо се надигна да стане, за да го изрита, сети се наново за „Камо грядеши”, и картините на ужасите се замяркаха във въображението му.

А работникът продължаваше да си шепне: „Господи, Ти Който можеш от камъните да направиш чада Аврамови, дай ми светлина и ум, вложи в устата ми думи да кажа истината по най-добрия начин.”


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ