НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. Прероденият Христос

I. В кабинета на подполковника ТОМ 33
Алтернативен линк

13. ПРЕРОДЕНИЯТ ХРИСТОС


Работникът вече доста смутен, започна:

- Всемирното Бяло Братство в България е самобитно Учение, чисто българско. Някои го уподобяват на Богомилството, но то не е Богомилство, нито подобно на него... То е изцяло Божествено Учение, взето направо от природата, затова не е дъновизъм.

- Нищо не разбирам! Пък сигурно и ти нищо не разбираш от това, което говориш, само се петляеш като петел в кълчища! Хем било, хем не било! Никой не може да те разбере! Кажи ми с две думи: в какво се състои същината на това Учение? Стига си ми повтарял „Божествено”, „Божествено”!... Твоето мнение и отношение, не ме интересуват! Ако не знаеш или не можеш да ми отговориш, или пък не искаш, тогава се махай от главата ми! Донеси ми нещо да прочета. Не мога да понасям хора, които го усукват!

- Учението на нашия Божествен Учител - започна отново работникът - е Христовото Учение за днешни времена. Онова, което Христос е казал някога и учениците Му не са могли да разберат и запомнят, сега Учителят го възстановява.

- Ох, измори ме, стига глупости! Ами какво ще ми кажеш за самия Дънов?

- Той е прероденият Христос.*
[*Виж „Изгревът”, т. 31, с. 766-767. За Христовият Дух - с. 626; т. 1. 2. изд., с. 731-738. Учителят Дънов: „Аз не съм Христа, но Христос е в мене.”, т.е. Христовият Дух.]

- Ти си луд! Ти си направо за Карлуково! Един нормален човек, в никакъв случай не може да мисли и говори по такъв начин! Жалко е само, че си ми най-добрият работник! Как си могъл наистина да се заблудиш до такава степен? Този Дънов трябва да е голям шарлатанин, щом може да нанася толкова големи поражения на ценни хора на обществото! Затова властта трябва да вземе на всяка цена мерки против него и Учението му, а също и срещу неговите последователи! Трябва да се спаси народът от тази заблуда!

А ти самият, как би могъл да ми докажеш, че Дънов е прероденият Христос? Или по-добре остави тази глупост! Отивай си! Махай се! Какво съм взел да се занимавам с тебе? Ти си очевидно прост, глупав и фанатизиран, каквито са всички църковници! Отивай си, предай инструментите на домакина и повече не се мяркай пред очите ми!

- Господин началник, Учителят не заблуждава никого! Аз съм наистина прост и глупав, че не мога да Ви обясня.

- Заблуден си, заблуден е също така и той! Трябва да разберете, че не съществува никакъв Бог! Не съществува никакво прераждане! Тук на Земята е всичко, което се отнася до живота на човека. Дишането спира ли, сърцето престане ли да бие и органите не функционират ли, човек умира, изгнива, става на прах и пепел - изчезва! И нищо повече!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ