НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

28.32. Работата ми с Мария Златева

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

28.32. РАБОТАТА МИ С МАРИЯ ЗЛАТЕВА



И в момента друго, което искам да кажа. Ето, аз съм работел с Мария Златева. Отидох при нея, това беше към 1970 г. И аз сложих магнетофона, и тя започна да прави коментар на песните. И казва така, пред нея бяха Песнарките на Кирил Икономов - сините Песнарки, и на Мария Тодорова. И тя казва така: „Ето казва как е песента." И тя свири песента по Мария Тодорова. И казва: „Тука Мария Тодорова е права, а тук Кирил Икономов не е прав." И изсвирва пасажа на Кирил Икономов, където той си го е променил. Значи тя даваше коментар, и го имаме сравнение. И това нещо аз съм го записал.

И след време това нещо ще се отпечати. - От едната страна песента, нотния текст на Мария Тодорова. А до нея нали, ще има коментара на Мария Златева основа на едната Песнарка, и на другата. И това е моя концепция, и това в бъдеще ще се направи с онзи екип, с който аз в момента работя музиканти.

Така, че аз съм записал цигулката на Галилей Величков, записал съм на Мария Тодорова и на Мария Златева. Това е един много голям материал, безценен, с който с онези музиканти, с които аз работя в момента, те ще довършат тая работа, и ще го направиме.

Пример: ами аз всички песни, които са на Мария Тодорова, аз ги дадох на Ставри - синът на Ефросина, който е музикант и диригент. И той ги прехвърли на нотен текст. Тоест, от едната страна ще имаме Песнарката на Учителя, а от другата страна имаме нейните хармонизации. И те ще се отпечатат от едната страна с оригиналния текст, на другата, на пианото как е. И това ще бъде едно много хубаво издание, за да се види как са дадени нещата. Значи, ще ги извадиме на нотен текст.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ