НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8.2.2.3. Фотоизложбите на концерт-рециталите на „Изгревът”

8.2.2. Концерт-рециталите на „Изгревът...” и тяхното създаване ТОМ 26
Алтернативен линк

ФОТОИЗЛОЖБИТЕ НА КОНЦЕРТ-РЕЦИТАЛИТЕ НА „ИЗГРЕВЪТ"



1. Споменах, че приложените снимки в „Изгревът" не бяха сполучливо изработени до том XIII. Но не беше по моя вина. Вече това е поправено. Сега те се обработват на компютър.

2. При провеждането на концерт-рециталите по спомени на различни автори, трябваше да представим техните портрети в голям формат. Следващият етап бе да приложим още снимки, и така се разрастваше тази идея, и вече фотоизложбите станаха необикновени. Чрез тях присъствуват всички от Невидимия свят.

3. Първо снимките се обработват и се разпечатват в голям формат, A3 - т.е. 30/40 см. Вече ги ламинираме, поставяме покритие, за да се укрепят и да не се мачкат и цапат от нечий пръсти.

4. Трябваше да намеря подходящи картони. Отначало взимах по 2-3 от печатницата. Но после успях да се уговоря, те ми дават по 20 бройки. Аз ги укрепвам ръбовете им със скоч безцветен 5:5 см. После залепвам бяла хартия 30/70 см. И на нея залепвам снимките с двойно залепващи лепенки.

5. Най-трудно бе да се подредят, да се направи план, и след това става залепването им. И накрая отдолу се слагат надписите на снимките и се залепват.

6. Понеже картоните със снимките се подреждат на 4 стълби, то отзад на всеки картон се поставят връзки, с които се прикрепват за стълбите. На всяка стълба поставяме по 3 картона с по 4 снимки, това са 12 снимки.

7. Подканяме ги да посетят изложбата. Идват, гледат, четат и се чудят, че това е възможно да се осъществи. Важна е концепцията. Това е приложение към сценария, който се чете.

8. Някой, като видяха моите фотоизложби, се опитаха да използуват идеята и започнаха да слагат също снимки на своите представления. Но не става нищо! Та в сценария се говори за даден автор. Той е поставен на картона с негови лични снимки, снимки с Учителя и Братството. Този човек отдавна го няма на Земята, но той съществува, и като му сложиме снимките, той застава зад тях и влиза в тях. И който ги гледа, вижда, че тези хора са живи не само от сценария, но са живи в самите снимки. И затова е поразителна картината като видиш, че са застанали пред стълбите и преглеждат снимките. Живи са самите снимки. Това е най-важното.

9. Идва един, показва някакво дете от една снимка на 7 години, седнало до музикантите, които свирят Паневритмия. Казва ми: „Виждаш ли това дете? Това съм аз до Учителя." - „Отиди и докарай тук 10 човека от публиката и им покажи, че това си ти." Това бе Константин Няголов. Той е вече в Невидимия свят. И ги доведе!

10. Ето сега за Пеню Ганев съм приготвил 12 картона по 4 снимки, това са 48 снимки, които ще се окачат на 4 стълби. Знаете ли какво означават тези 48 снимки? Това са снимки, направени от Пеню Ганев, обработени и увеличени от Вихър Пенков, че докато се извадят що време и сила се изразходват! Но накрая гледката е внушителна. Тези заминали приятели от времето на Школата идват и застават зад тези портрети, влизат в тях и придават картината, че те гледат живи хора. Те са живи, защото ги оставих в „Изгревът".

11. Ще ви дам два невероятни примера. Беше дошло времето да се даде в сценарий как е създадена Паневритмията. Това беше много трудна работа. Това е описано в „Изгревът" в различни томове.

На концерт-рецитала на 18 ноември 2006 г. заглавието на сценария бе „Как се създаде Паневритмията на Изгрева от Учителя Дънов?" Това е описано в „Изгревът", том I, II, VII и никой на друго място не е говорил. Но понеже отхвърлят „Изгревът", това не се знае. Сценарият бе зашеметяващ. А беше представена фотоизложба от снимки за Паневритмията на Рила - 30/40 см, 44 броя, поставени на картони 70/100 см и окачени на 4 стълби. Музиката от Паневритмията се изпълняваше от квартет със Спаска Панайотова - сопран. Всички в залата плачеха, но.едновременно с това и пееха.


На концерт-рецитала на 31 март 2007 г. сценарият беше „Как се изучаваше и как се играеше Паневритмия на Изгрева?". За пръв път се изнасяха случки и събития от том I, II, III, XVI. Фотоизложбата беше със снимки на Паневритмията на Изгрева с Учителя от 48 снимки. Пуснахме архивен запис на музикантите по времето на Филип Стоицев. Тази музика нахлу в залата и всички бяха поканени да пеят. Всички плачеха. Е, друг път това няма да им се случи. Тези 2 концерта са записани на компактдискове и са пуснати в комплект през 2008/2009 г. Същите са достъпни и на интернет страницата на „Изгревът".


Който желае може да провери и да се убеди, че това е вярно. И да види как се реализират нещата чрез Дух и Сила.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ