НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

52. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 14, 8.ІV.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Камъни' в текста.

Драги братя,

(В. „Ратник на свободата”, бр. 14, 8.ІV.1930 г., София, стр. 2)

„Когато обичаш, ти осмисляш живота си; когато хората те обичат - те осмислят твоя живот.”

„Съвременното човечество се нуждае от честни управници и от честни духовници. Те са поставени от Бога да управляват, да ръководят хората, затова носят на съвестта си голяма отговорност.”

Най-първо човек трябаа да бъде честен и справедлив! Да бъдеш честен, значи да служиш на себе си, на своята личност, на човешкото. Да бъдеш справедлив, значи да служиш на Божественото начало в себе си, на Бога. Само така човек може да се ползува от благата, които Бог му е дал, както за да може да опита благата, които храната му дава, той трябва да има здрав стомах; да може да опита облагата, които облеклото му дава, трябва да има здраво тяло.

Някои човеци приличат на пукнати стомни. Пълни ги колкото искаш - те все са празни. Това са недоволните, вечно недоволните, които сами не знаят какво искат.



Стр. 176/1036



Други има, които са като здрави стомни, пълни са, но за себе си - докато го не хванеш за врата и го не понаведеш - нищо не пускат!
Третите хора - те са по-редки, но те са истинските човеци - те са като извора, който постоянно блика.
Той еднакво пои тия, които го харесват й тия, които му хвърлят кал и камъни, а после, изжаднели, забравили какво са правили, пият от водите му... Той минава навсякъде - пътува, търси море и по пътя си се събира с подобни на себе си, пои градини, носи живот, работи...

Знай, когато работиш, Бог е с теб, когато се трудиш - хората, а когато се мъчиш - дяволът. Когато работиш, ти и ще любиш, защото Бог без любов е немислим.
Но и дяволът люби. Ако любиш и оглупяваш - дяволът е в твоята любов, но ако ставаш по-
мъдър - ти имаш истинската любов.
Животът без любов не може да се прояви.
Човек е само проводник на разумното - той не го създава сега.

Щом говориш истината - по това ще познаеш, че си я казал: вътре в тебе тишина и спокойствие ще настане.

Имай за Господа едно понятие, че Той е най-разумният, най-красивият, най-силният, най-
добрият, Който е навсякъде и никога не умира.
Помни, че щом почне да иде животът и любовта - страданията и страхът изчезват. Страхът е отклонение от правия път. Но щом дойде доброто - страхът изчезва. Затова, колкото и малка добра мисъл да ти дойде - веднага я изпълни - дай ход на доброто у тебе. И с това, без да забележиш, ти ще пораснеш духовно повече, отколкото си можел да помислиш - и много мъчнотии от всекидневния ти живот ще ти се сторят - много лесни.


Бъдете светли и чисти!

С братски поздрав:



Любомир


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ