НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

65. ПОЗДРАВ ЗА РОЖДЕННИЯТ БАЩА

ТОМ 8
Алтернативен линк


65. ПОЗДРАВ ЗА РОЖДЕНИЯТ БАЩА

Влизам веднъж в стаята при Учителя. Той ми  посочва стола и аз сядам. После Той отива при масата си и отключва  чекмеджето си, изважда нещо и го турга в устата си. Виждам, че това е  бонбон. В същия момент Той ме поглежда и много хубаво се усмихва. Аз  също се усмихвам. Знам, че това бон-бонче означава нещо, но още не мога  да разбера какво точно. Той продължава да смуче бонбончето и след като  си казахме няколко думи, Той ме отпрати да си вървя. След няколко дни  ние сме в трапезарията на обед. Аз черпя за имения ден на баща си. След  като се нахрани, Учителят взе също едно бонбонче от тези, които бяха  поставени пред Него и ме погледна. Аз изтръпнах, защото познах погледа.  Обръщам се към Паша, която седеше до мен и прошепнах: "Тати ме  погледна!" Баща ми предния месец си беше заминал от този свят. Учителят с  погледа си беше изпратил погледа на баща ми. Как ставаше това аз не  знаех. Но знаех, че това беше поздрав от заминалият ми баща.

Ние сме в салона при пианото. Идва Асен Арнаудов,  който помагаше на Учителя при записването на песните Му. Учителят го  посреща с чудна усмивка и разположение. После се обръща към мене: "А вие  как бихте писали за скръбта?" "Аз, Учителю, когато замина баща ми, бях  потопена в скръб." "Че за какво ще скърбиш за баща си, когато той от  тесния апартамент, в който е бил е влязъл да живее в апартамент широк,  голям колкото Вселената." Аз оставам учудена по начина, по който  Учителят ме освободи от скръбта и отвори очите ми за един нов свят.

Изкачвам се по стълбите водещи до стаята на  Учителя. Той е на вратата. Но не гледа мене, а гледа някого зад мене  усмихнат. И тогава аз разбрах, че Той посрещаше баща ми, който е бил зад  гърба ми и е вървял подире ми. Той за мен беше невидим, но за Учителя  беше видим и го посрещна с усмивка.

Друг път аз Го запитах: "Учителю, какво да  отговоря на Райка, когато ме пита: "Къде отиде дядо?" Получих следния  отговор: "Кажете й, рекох, че той е житно зърно посадено в земята.  Затова го няма. Ще се чака докато порасте." Друг път бях Му показала  една снимка, на която беше сестра ми Милка с децата Гошо, Санка и Райна.  Той каза: "Тя, сестра ти върви по майчина линия. А вие по бащина  линия." Наистина, баща ми беше висок, със сини очи. И аз често сравнявах  моят портрет с неговия и можех да открия приликата, че наистина вървя  по негова родова линия.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ