НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

66. ПТИЧЕТО, КОЕТО КАЦНА НА РАМОТО МИ

ТОМ 8
Алтернативен линк


66. ПТИЧЕТО, КОЕТО КАЦНА НА РАМОТО МИ

Беше неделя, на Изгрева в една пролетна утрин. Аз  съм при боровете, пред "Парахода" на стенографките. Едно птиче кацнало  на боровете пее. Заслушах се и разбрах, че се обажда птичето наричано от  децата "чичо пей", защото песента му наподобяваше изговарянето на тези  думи. Аз слушам, а Учителят е седнал там на един стол, поглежда ме и  казва: "Твоето птиче. Твоето птиче". Да ми се каже такова нещо и то от  Него, значи да бъда доволна от себе си, от своят дял от живота и да  вървя напред като ученик. По това време се разказваше, че веднъж в  живота у човека птичето на щастието кац-ва върху рамото му и ако човек  не посегне с ръка да го вземе, то след като си изпее песента то хвръква и  изчезва. При мен стана така, че докато пееше това птиче на рамото ми,  аз пишех моята поезия.

Веднъж казвам на Учителя: "Много обичам водата и  като малка много обичах да ме вали дъжд". "Ти си приятелка на водните  духове. Ето защо."

Друг път се изкачвам нагоре по стълбата и съм при  вратата Му. Той я отвари и ме изчака. "Учителю, като съм била дете са  ми разказвали, че съм била много хубаво дете. Защо днес не се е запазила  малко от тая нежност?" "Ти ако беше хубава, ти щеше да въртиш момците и  да залитнеш по друг път. А сега трябваш на децата. И затова си  учителка. Не всеки може да работи с децата. Защото децата много добре  оценяват чистотата. Само чистия човек може да бъде учител и възпитател  на деца." Разбрах, тръгнах си и продължих да вървя по моят път като  детска учителка. Понякога чувах как на рамото ми кацваше птиченцето  "чичо пей", пееше и нареждаше своята песен. Тогава взимах молива в ръка и  записвах песента му като поезия. Така станах поетеса за деца. Но  другата поезия, която написах по малко се отпечата в списание "Житно  зърно" и във вестник "Братство". Но истинската ми духовна поезия остана  неотпечатана и това ще стори друг вместо мен. И това ще бъде онзи, на  когото също от време на време кацва на рамото му малко птиченце и му пее  в захлас. Песни от Небето!




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ