НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

34. ПРОЩАВАНЕ

Тодор Божков ТОМ 25
Алтернативен линк

34. ПРОЩАВАНЕ


"Прости ни прегрешенията наши, както

и ние прощаваме на нашите длъжници."


Мойсеевият закон е: "Око за око и зъб за зъб", а Христовият да се прощава 77 пъти по 7. Даже и на кръста Той казва: "Прости им, Господи, защото те не знаят какво вършат."


Учителят казва: "Външното прощаване е за хората, а вътрешното е за тебе." Чрез прощаването човек трансформира отрицателните енергии в положителни. Прощаването е борба между разрушителните сили и творческите. И затова победата трябва да бъде на страната на последните.


Всяка душа сама трябва да се обърне към Господа и сама да си помогне, но преди всичко трябва да намери сили в себе си, за да прости. Трябва да победим съмнението, разединението, омразата и завистта, злобата и жестокостта. Не съди, не критикувай. Простиш ли, ти спираш потока на злото. Пази съзнанието си от злото. Не се раздвоявай и не се разколебавай. Нека Бог да се всели в нас чрез любовта, прошката и доброто. Не се бори със злото, защото то ще те победи. Имай любов към врага, за което се иска голямо геройство. Направи му добро и го обезоръжи. Не морализирай. Прощаването е много трудно и добро средство и добър метод за работа, за истинския ученик. То е само за ученика. Единствената връзка между човешката душа и Бога е Любовта. Дай правото на противника, ако си силен, трябва да простиш. Да забравиш и да замениш злото с доброто.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ