НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. ДЪНОВ ЗА СВОЯ СЪБОР. ДЕКЛАРАЦИЯТА НА Г-Н ЛЯПЧЕВ

(В. «Зора», г. X, бр. 2737, 18.VIII.1928 г., стр. 1) ТОМ 20
Алтернативен линк

2. ДЪНОВ ЗА СВОЯ СЪБОР. ДЕКЛАРАЦИЯТА НА Г-Н ЛЯПЧЕВ




(В. «Зора», г. X, бр. 2737, 18.VIII.1928 г., стр. 1)

Съборът на дъновистите ще се открие на 19 т.м., 4  и половина часа сутринта в местността «Изгрева», над Борисовата  градина. Досега са пристигнали около 1000 делегати. Всички на лагер в  посочената местност.

Пред представител на Дънова вчера министър-председателят е направил следната декларация:

- Събора съм разрешил. Дал съм най-строго  нареждане да се гарантира свободното участие и разискване на всички  съборяни. Моите заповеди ще се изпълняват. Бъдете спокойни.

Запитан от един наш сътрудник по акцията на някои среди да се забрани съборът, г-н П. Дънов е заявил следното:

- Аз смятам, че между запасните офицери, както и  между другите организации, има достатъчно разумни хора, които ще се  намесят и спрат всяка една брутална проява. Всичко обаче ние ще  посрещнем с най-голямо спокойствие.

Ние смятаме, че нашия събор е на закрито, защото  става в наш собствен имот и външни лица не се допускат. По характера си  той е на закрито. Нас никога не са ни гонили от Търново. Ние се  отказахме там да правим съборите си.

Бихме искали да се разбере, че основата на нашето  учение е идеята, мисълта, чувствата, словото и действията винаги да се  съгласуват помежду си, да бъдат във връзка. Ние искаме от българина  следното: 1. да бъде честен; 2. да е справедлив; 3. умен и 4. да бъде  добър. С тия качества българите, като додоха на Балканския полуостров,  го завоеваха и станаха известни.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ