НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ФИЛИП СТОИЦЕВ

1. ГОДЕЖЪТ ТОМ 8
Алтернативен линк


ФИЛИП СТОИЦЕВ 1. ГОДЕЖЪТ


Същият е още музикант,  цигулар и композитор-самодеец, учил две години в Българската държавна  консерватория - София, основна професия -стоматология.

Никога не съм мислил, че моята особа е нещо  важно, та да бъде необходимо да оставя на близки и приятели  автобиографията си. Д-р Вергилий Кръстев е причина за това. Той настоява  устно и писмено да я напиша като прибавя данни и за моя татко Михаил  Стоицев от Пловдив. Написах я само за един ден на стенография, но ще  трябва да се дешифрира на български, евентуално да се напечати на  машина, а това струва скъпо.

И така започвам. Роден съм в Пловдив на 25. юли  1907 г. Зодия Лъв съм. Един ден жена ми ми казва: "филипе, сега разбирам  защо много не се разбираме, именно защото аз съм Телец, а ти си Лъв".  Като помислих малко дадох й следния отговор: "Нищо не разбирам от  Астрология и ще питам Николай Дойнов-астролога, дали това е вярно". Но  ще ти отговаря веднага: щом едно теле и един лъв живеят повече от 50  години заедно в един обор и лъвът още не е изял телето, това значи, че  аз съм най-добрия лъв на света. Нещо подобно на вълка Лупи, който пък е  най-добрият вълк на света. Така го представя телевизията. И двамата сме  на края на земната си кариера. Иванка е на 80 години, аз съм на 84  години. Колкото поживяхме, ако поживеем още малко, ще бъде добре.  Турците казват така: "Аллах бим, берекет версин!" Мога да ви кажа, че  Иванка, моята съпруга не прилича на баба, макар че е на 80 години. А на  мен дават най-много 70-годишна възраст.

Бих искал да ви кажа, че аз се влюбих в Иванка от  пръв поглед. През 1932 г. вече завършил зъболекарство в Германия, реших  една вечер да отида на бал във Военния клуб в Пловдив. Не подозирах, че  някой от невидимите ми помагачи ми е втьлпил тази мисъл. Чудна работа.  Щом видях Иванка, тя танцуваше с някакъв кавалер, преди още да се  запозная с нея, веднага реших, че тя ще бъде бъдещата ми съпруга. Тя  имаше приятелка, която ме познаваше и приятелката й казала за мен: "Това  е младия зъболекар д-р Филип Стоицев, добра партия за женене. Обърни му  внимание!" Запознахме се с Иванка, танцувахме. Но тогава се танцуваше  само валс, танго и т.н. А не сегашните дивашки танци. Един път бях в  Сатиричния театър и в една пиеса Ванча Дойчева, една добра актриса  играеше младо момиче, което каза на майка си: "Мамо, жени ми се, мамо!"  Това тя изрече толкова мило, че с Иванка го запомнихме. Трябва да ви  призная, че и мен вече ми се женеше на 27-годишна възраст. Предложих  среща. Беше приета. Предложих женитба. Също беше приета, но Иванка беше  загубила по-голямата си сестра наскоро и беше в траур и се наложи да  ходим цяла година сгодени. За годежа от София пристигна тогавашния пръв  мой приятел Иван Антонов - астролог. Беше дошъл да му правя протези. Той  носи на годежа на ръце тортата, но за сватбата не пожела да дойде. По  неговите хороскопи Иванка не била подходяща партия за меН.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ