НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

285 а. Владо белогвардеецът става учител по руски език

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

285 а. Владо белогвардеецът става учител по руски език


Една сутрин Учителят ми заприказва от горната площадка на стълбата на Изгрева: "Владо да преподава руски език, рекох". Веднага заминах за Светляево и казах това на Владо. Още в същия ден той се записа в курсовете за учители по руски език в МНП, които бяха открити преди няколко дни. От министерството го заведох в Ill-а Мъжка гимназия, където се ръководеха курсовете, а на квартира той остана при нас. През декември той бе назначен в гимназията в с. Вълчи дол, Варненско, като учител по руски език. В Русия той бе завършил навремето Военна Академия, преди да емигрира в България. (Забележка: Виж "Изгревът" т. V, с. 716-718; т. IX, с. 190-191)


Един ден Учителят ми каза: "Сега помогнахме на Русия, подигнахме Русия, нали Владо от каменоделец стана учител." Така работеше Учителят. С малко средства и условия градеше великите бъднини на света. Владо ми казваше, когато работехме на извора в Мърчаево: "Сестра Весела, Учителят работи с нас в причинния свят. Там не са нужни много хора. Това, което се изработи в този свят, неизбежно слиза на земята и се реализира."


А сестра Тодора и брат Ангел, верни служители и работници на Учителя, ми казаха на Витоша: "Учителят чрез вас освободи народите, завърши работата си на физическия свят."


В.К.: И да приключим с Владо. Сега, след това той, Учителят, ви извиква и ви кара да му кажете да запише курсове по руски език. Весела: Сега, като се върнахме в София, на 19 октомври, Учителят се върна, аз отидох на Изгрева. И Учителят от балкончето, отгоре се наведе и аз минавах, и каза: "Владо да учи руски език, рекох." И аз същия ден отидох в Мърчаево, взех Владо и го доведох у нас. И казах: Владо, Учителят каза да учиш руски език. Доведох го у нас, дадохме му една стаичка с майка ми, кухничката на горния етаж, сложихме му кушетка и аз го заведох в Министерството на Просветата да го запиша за тримесечни курсове за учители по руски език бяха открити. Записаха Владо и той трябваше всеки ден да ходи да учи. И той живееше у нас и всеки ден отиваше за цял ден на курсовете. След три месеца го назначиха за учител - гимназиален по руски в село Вълчи дол, Варненско. И след като го назначиха, по-малко от три месеца беше. Защото Учителят си замина на 27 декември, това са два месеца до 27-и. Значи курсовете не са били три месеца по-къси са били, щото те много имаха нужда от учители по руски език, сигурно двумесечни. След неговото назначение Учителят слезе една сутрин долу на площадката и каза: "Е, Владо нали от каменоделец стана учител. Значи отворихме път на Русия. Помогнахме на Русия с неговото ставане учител." Значи Учителят чрез един човек помага на цял народ. Миров Учител, за него всичко е възможно. Един човек е цялото човечество и цялото човечество е един човек всъщност. И така Учителят каза, че помогнахме, отворихме път на Русия. В.К.: Към познание? Весела: Ами отворихме път да се развива народа. Да расте духовно. В.К.: Как се развиха събитията по-нататък? Какво стана с Владо по-нататък? Весела: Владо отиде във с. Вълчи дол на работа и там остана доста време. Аз не се виждах с него, той не идваше в София. Той си е ходил в Мърчаево. Не се виждах с него. Но той беше недоволен от мен, че аз така съм затворила път към себе си и той се държеше студено. Студено. Докато беше у нас говорехме много, за Мърчаево, за Учителя, много работи, обаче, след това, като замина вече, той се отдели. И аз разбрах, че заболял от рак в гърдите и починал там. В.К.: Той коя година е роден, или не знаете? Весела: Не знам. В.К.: Как се казваше, пълното му име, Владо кой? Весела: Владимир Вязигин. Вязигин. В.К.: Така. Неговите родители откъде бяха? Весела: Ами руснаци. В.К.: Не знаете откъде. Весела: Той изглежда, че е бил в Петербург е живял. Той идва от заможно семейство. Щото в този кадетски корпус само такива са били. На избрани такива семейства децата.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ