НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

146. Днес човешкият организъм не може да издържи на любовта като сила

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

146. Днес човешкият организъм не може да издържи на любовта


като сила


Хората нямат търпение да се изслушват, те търсят едно статистическо добро и всеки по техните разбирания да се движи и живее. После се критикуват и осъждат един друг. Човек трябва да се отвори към Божествените блага и да ги приеме. Хората носят дебели дрехи, когато условията отвън са лоши, но те продължават да ги носят и когато условията са добри и е топло. Тънки дрехи трябват тогава. Леки мисли и малък товар. Детето не е глупаво и невежо - то има и дава само едно значение на всяка своя дума. Има единство в него.


Бъдещите хора ще могат да носят Любовта, сега още не може да издържи организма ни. Сега постепенно се каляваме и привикваме да носим Любовта.


Днешната беседа е: "Пътят към щастието". Когато Любовта и Мъдростта говорят на човека, те не търсят логиката, за да се утвърдят, те говорят тъй, както са и оставят сами да се наложат поради своята реалност Човек с време разбира какво му говорят те. Има неща логични, които са прави, но има неща прави, които не са логични, не могат да се обяснят по пътя на логичното мислене. Хората досега как са мислили - вярвали са в нещо нереално и после са се разочаровали. А сега ще започнем да чувстваме и знаем, че мислим.


Защо да се осъждаме един друг? Някой художник нарисувал една страна на планината и иска да каже, че такава е планината; друг художник може да нарисува другата страна - всеки да рисува, каквото вижда и да дава свобода на другите.


Луната действа на птиците. Те живеят в един по-неблагоприятен свят от млекопитаещите. Птиците са ума, а млекопитаещите- сърцето. Млекопитаещите обичат комфортите. Религиозните са лунни типове - Луната влияе на ума им.


Любовта идва за една хилядна от секундата при теб, оставя благата и ти живееш в последствията й. Ние живеем в Бога, но не Го познаваме, а трябва Той да се движи, живее и съществува в нас. Примери за света на Новото ще бъдат народите от англосаксонската раса-Америка, Англия, Германия.


Любовта прави беднотията красива. Един художник се интересува от бедни хора като сюжет и като ги нарисува, картината му се цени, а богатия не е добър сюжет за картина, обикновен е.


Това, което става днес не е наказание, то е разпределение на всеки според каквото е изработил и заслужил. Един заслужил пет таланта, пет ще получи, друг четири, три и т.н., всеки ще получи заслуженото.


Човек като почувствува и разбере величието на Любовта, от само себе си да е готов да й служи.


Луната действа на ума-динамизира го, охладява го, а слънцето действа на сърцето - стопля го. От светлината и топлината се явява движението - живота. Земята вследствие на топлината и светлината има движение и живот. Светлата епоха започва в 1942 година. (Забележка: Виж "Изгревът" т. II, с. 38-39; т. III, с. 309-311; т. XXII, с. 513-531, 589-615, 717-722)


В.К.: На с. 118 "Светлата епоха започва в 1942 година". Това от тетрадката ли е или от беседа е напечатано? Във връзка с какво е това? Частен разговор? Весела: Частен разговор. В.К.: То е във вашата тетрадка. Весела: Да. В.К.: А светлата епоха започва в 1942 година? Весела: Да. Това е извадено от тетрадката ми.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ