НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

96. Чела ли сте нещо от Сведенборг?

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

96. Чела ли сте нещо от Сведенборг?


При първата ми среща с Учителя на Рила, Той ме бе попитал дали съм чела Сведенборг. (Забележка: Тази история е разказана в "Изгревът" т. IX, с. 305-306. Ще бъде разказана по-подробно от мен.)


Отговорих Му, че не ми е известен, но сега имах възможност да намеря и прочета нещо за него. В Националната ни библиотека намерих единствена книга от него на английски: "Ангелска мъдрост относно Божествената Любов и Мъдрост". Ходех всеки ден да я чета. Този велик мистик ми изясни много неща и започнах по-ясно да разбирам беседите на Учителя. Мистичната идея за съответствията, която той разкри, свързва вселената с всички невидими мирове в едно цяло - проявата на Божията Любов и Мъдрост, отразена както в невидимите, така и във видимите светове. Този верен "слуга на Христа", както се нарича той сам, е разкрил истините за духовните полета по прост и убедителен начин - като негов собствен опит. Единственото, което малко смущава съвременният читател е, че се повтаря и дава понякога излишни детайли. Описва всичко с научна системност, която импонира на критичния днешен ум и убеждава. Като Йоан Предтеча, Сведенборг даде предвкусие на света за Онзи, Който щеше да дойде след него. Той правеше "прави" пътеките за Святия Син на Мира, Утешителят на страдалното човечество. С вдъхновението и прозрението на Свети Йоан, Сведенборг описва мирозданието и хвърля обилна светлина в съзнанието на западния свят за вечните истини. Обаче, Сведенборг е само един духовен художник, верен описател на преживяното. Безлично и абстрактно разкрива картините на невидимите мирове и прочиства пътя на Светия Дух, Който щеше да прекара света през огненото кръщение на XX век - векът на последната кармична разплата на човечеството, векът, който ще доведе света до вратите на рая.


В.К.: На с. 92, на следващата страница. Весела: Личен разговор. Той ни говори след Паневритмията на 24 юли, денят, в който трябваше да напусна Рила. Това е. В тетрадката съм писала какво ни каза тогава. Преди да си замина. Дадено от Учителя на група. В.К.: Когато вече си заминават Весела: Не. Когато аз лично напускам. В.К.: Да. Весела: А те остават. В.К.: Да. Искам да ми разкажете този случай със Сведенборг Вие сте ми разказвали веднъж как Учителят на Рила ви попитал: "Чели ли сте Сведенборг?" Весела: Да. В.К.: За което вие вече получавате един подтик и слизате. Весела: Да. В.К.: Разкажете изобщо. Весела: Още в 1938 г. като отидох и видях Учителя, той ме попита: "Чели ли сте Сведенборг?" Аз казах: Само името съм чувала, но нищо не съм чела от него. Учителят не ми обясни нищо и аз, когато слязох от Рила почнах да търся превод от Сведенборг. В.К.: А вие бяхте 1938 г. на Рила? Той там ви го каза. Весела: Там ми го каза. Потърсих и не намерих нищо, но в Народната библиотека намерих една английска книга "Ангелска мъдрост относно Божествената любов и Мъдрост" от Емануил Сведенборг, който се подписва "слуга на Христос". И аз прочетох книгата, но понеже нямах право да я изнасям, взех си в една тетрадка бележки и имам тази тетрадка със всички бележки от тази книга и открих, че това са основни понятия за Бога, за съществуванието на битието, за ангелските мирове. Това беше един прекрасен увод към изяснението Учението на Учителя. И съм много благодарна. Впоследствие аз писах на фондацията в Ню Йорк, едно дълго писмо за Учителя, цяло есе. И Учителят ми даде портрет по мое искане и им го изпратих. И брат Фархи, наш брат, който беше заминал за Ню Йорк, намерил това писмо от фондацията с портрета на Учителя и го отпечатал в едно огромно окултно списание с голям тираж на първата страница, в курсив. Цялото есе в горния десен ъгъл с портрета на Учителя. И брат Фархи изпрати тази страница и Учителят радостно ме извика от вкъщи И ми я показа. И каза: Е, ще кажат поне, че "добър човек е този".


В.К.: Сега вие ми разказахте една друга редакция. (Забележка: Виж "Изгревът" т. V, с. 464-465. "Американците и добрият човек') Разказахте ми подробно, нали, как сте имали голямо вдъхновение, когато сте я писали на английски, как е изпратена и как съвсем случайно "в кавички" е излезнала. Вие, когато сте получили тука вестника, сте тръгнали, тичайки, размахвайки, казвате на Учителя: "Учителю, ние победихме Америка!" Така сте ми го разказали. И когато Учителят е прегледал какво е написано на английски, той знае английски, като погледнал снимката и казал: "Е, рекох като прочетат статията и като видят снимката ще кажат "Е, един добър човек". Тоест, дотам ще стигнат американците във възприятието на идеите на Учителя. Весела: Не, Учителят, аз занесох тази страница, която брат Фархи ми отряза и ми я прати. Отидох и почуках на вратичката горе. Учителят излезе и казах: "Учителю, ето вашият портрет и статията е напечатана в Сведенборговата фондация. Учителю, казах, направете така да печатат вашите беседи на английски в тази фондация." Той каза: "Това ще бъде като клин в тяхната работа и е неудобно те да печатат Словото". Аз бях много радостна и той се зарадва също много. В.К.: Сега, по-нататък вие превеждали ли сте нещо на Сведенборг и печатано ли е нещо? Весела: Аз преведох нещо в списание "Житно зърно", в братството имам един малък превод от Сведенборг. В.К.: На друго място не е печатано? Весела: Не съм печатала. (Забележка. Това ми е разказвано през 1971 г. На Рила, а този разговор е записан след 18 години в 1989 г.. Верен е разговора от 1971 г.)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ