НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

18. Славка и Никола Халачеви

ТОМ 24
Алтернативен линк

18. Славка и Никола Халачеви


Живели са в Преображенската махала, къщата с двора е подслонявала семейството на търговеца на платове Николай Халачев. Славка Халачева е била домакиня. Отзиви за тях дава Нешка Анева в писмо до Стефан Тошев: "Другата сестра Халачева с мъжа си също са отлични сестра и брат." Изпитание за семейството на Славка и Никола е била смъртта на тяхно дете, когато свещениците отказват да го погребат по причина, че родителите му са последователи на Учителя. Случаят е описан в писмото на д-р Йустина Халачева до Стефан Тошев:


"Преди няколко дена на нашата сестра Славка умря детето. Мило, ако помните. За да го погребат поповете предложили на бащата и майката да напишат че се отказват от учението на господин Дънова. Мъжът на Славка изглежда се поизплаши и се подписа, обаче Славка категорично отказа да подписва. Телеграфически поискала разрешението от владиката да извършат ли погребението. Владиката разреши въз основа на подписа на бащата, а майката като изобщо всички дъновисти изкара я неуравновесена и смахната. Това нещо попа заяви при опелото."


Години по-късно тяхната дъщеря Благовеста Николова споделя в писмо от Своге до Християнка Иванова: в Свищов:


"Научих за белите братя, че те се събирали у вас. Аз имам много хубави спомени за тях, разбира се, те сега не са същите хора, но идеите им са същите. Помня семейства: Аневи, Генови, Гюдерови, Д-р Халачеви, Караламбови и още много други, от които имам идеални впечатления."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ