НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. Книгите на Учителя станаха мои настолни книги

ТОМ 24
Алтернативен линк

6. Книгите на Учителя станаха мои настолни книги


По-нататък тя разказва как се е създала братската група в Свищов.


"През 1921 г. в Свищов беше на служба прокурор нашият брат от Севлиево Стефан Тошев. Той организира първите братски събрания. Събираха се приближени приятели, пееха песни и четяха беседите на Учителя. Книгите на Учителя станаха мои настолни книги. Аз усещах сякаш се преродих и заживях нов живот: живот на светлина и радост - радостта на духовния живот, която и досега не ме е напуснала, въпреки изпитанията.


Когато отидох за пръв път при Него, усещах едно особено чувство - чувство на чистота, на святост. Веднага ми направи впечатление фактът, че ме заговори, като че е познавал баща ми:


- Вашият баща е свещеник.


- Аз никога не бях казвала пред никого това, че баща ми е свещеник, следователно Той можеше да знае това само по някакъв друг път, чрез вътрешно познаване. [20-714]


Д-р Йустина Халачева с усърдие се залавя да прилага истините от словото на Учителя с работа върху себе си. За нейната непоколебима увереност в този си стремеж и десетилетие по-късно тя споделя в писмо до Стефан Тошев: "За туй преизобилие, което ни дава Господ много нещо не иска от нас - да изпълним Неговата Воля. Така твърдо вярвам брат че не ще се разкае Господ загдето ни приближи при себе си, защото вън от Него няма никакъв смисъл в живота."


През м. август 1909 година се ражда първата дъщеря на д-р Димитър Халачев и д-р Йустина Халачева - Александра /Саша Д-р Дим. Халачева/. Две години по-късно през 1911 година се ражда и сестра й Надка Д-р Дим. Халачева. Създадено е едно добро интелигентно семейство, живеещо в духа на християнските добродетели. Още съвсем малки 5-6 годишни, двете сестрички ходят в католическия пансион в града, където учат френски език, музика и духовни песнички.


По време на войните Д-р Халачев е мобилизиран по фронтовете и Д-р Халачева сама се справя с работата в кабинета, домакинството и децата. Около 1918 година семейството си закупува своя собствена къща, също така обширна и удобна в съседство с предишната.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ