НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. «КОГАТО ПРИЕМАШ УСЛУГИ, ВНИМАВАЙ! »

Милка Периклиева ТОМ 23
Алтернативен линк

16. «КОГАТО ПРИЕМАШ УСЛУГИ, ВНИМАВАЙ! »



Учителят и цялото Братство летуваха край Рилските езера на палатки. Този път успях да се откъсна за десетина дни от детското игрище. Без много приготовления, качих се с раницата си на камиона с провизии и се озовах в лагера. Всички ме посрещнаха с радост.

Сестра К. мило ме попита дали имам палатка и като разбра, че нямам, ми каза:

- Аз съм сама в моята палатка. Тя е доста голяма и двете ще се чувствува- ме удобно в нея. Заповядай!

Тя ми приготви меко, топло легло и се грижеше за мене като майка. Всяка вечер пиехме ароматичния чай от мащерка. Накратко, чувствах се добре при нея и единствената ми грижа, която ми оставаше, бе да дишам чистия въздух и да събирам сили за през цялата година.

Сутрин се изкачвахме на върха. Слушахме Словото на Учителя. Посрещахме чудни изгреви, красиви като небесни сказания, играехме Паневритмия, пеехме и ходехме по върховете. Вечер край лагерния огън с Учителя бе неизказано красиво. За града и грижите престанах да мисля. На такава височина човек се откъсва напълно от всекидневието и си почива. Учителят знаеше къде да ни води.

Но с мен започна да става нещо странно. След два-три дни ме застяга една мъка. Без болка, без причина започнах да се чувствувам много нещастна. Тази мъка постепенно се изрази в желание да се хвърля от някоя скала. Налегна ме безсмислие и апатия към всичко. Започнах да избягвам другите. Плачех непрекъснато насаме и избирах скалата, от която да се хвърля. След няколко дни вече напълно бях решила да сторя това. Изчаквах момента и само една мисъл ме спираше: какво ще кажат хората!... И още едно петно за Братството. Ще пишат и вестниците... Тази мисъл ме спираше.

Беше на осмия ден. Като слизахме от върха след беседа, Учителят, минавайки край мен, някак си по-особено ме погледна. Не ми каза нищо.

След обяд дълго плаках зад една канара край езерото и намислих да отида при Учителя. Той разговаряше с една сестра, а един брат чакаше реда си по- настрана. Скрита, застанах да чакам и аз. Сълзите ми се ронеха безспирно. Езерните води блестяха в позлата. Пастърви подскачаха над водата и със силен плясък се гмуркаха отново във весела игра. А аз плачех и чаках.

Дойде и моят ред. Целунах ръка на Учителя и, задавена от сълзи, едвам Му продумах:

- Учителю, искам да умра, да се хвърля от някоя скала - сълзите съвсем ме задавиха и млъкнах.

- Защо?... Не плачи! - кротко ми каза Той.

Като видя, че се стеснявам да не ме виждат другите, че плача така горчиво, каза ми:

- Ела, седни тук.

Посочи ми едно столче в палатката. Сам Той седна пред масичката вътре и започна да чете мълчаливо от Библията.

Той четеше, а аз плачех.

Не зная колко продължи това. По едно време сълзите ми престанаха. В мен се проясни и като през чист прозорец погледнах Учителя. Той продължаваше да чете. Аз стоях успокоена в тишината на Неговата палатка. Когато престана да чете, погледна ме и рече:

- Слушай какво ще ти кажа: Когато приемаш услуга, внимавай! Сестрата, в чиято палатка пребиваваш, е имала дъщеря. Тя се е самоубила. Нейната мъка и страдание преминали в теб. Тя те е обсебила. И затова ти страдаш. Иди си с мир! Тя повече няма да те безпокои - каза Той и затвори Библията.

Какво точно чете, не зная, но почувствувах лекота и ни помен от мъката и желанието да се хвърля от скалата.

На сестра К. не казах нищо. Тя забеляза, последните дни пак бях весела и радостна, и се радваше с мен.

През тези последни два дни бързах да наваксам за изгубените осем. Черпех с пълни шепи от Рилската благодат и славех Бога.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ