НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. ОПИТ ЗА ИДЕАЛНА КОМУНА

ТОМ 22
Алтернативен линк

    2. ОПИТ ЗА ИДЕАЛНА КОМУНА




ОПРЕДЕЛЯНЕ РАБОТАТА НА ЧЕТИРИТЕ СЪВЕТИ. Беседа от Учителя,държана на 21 август  1921г.  - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло братство , при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г. [София . 1921] . с. 153-155

„Запитват: „възможна ли е съвместна работа на тези групи, щом има хора от различни градове?"
- В първо време ще си кореспондират. Например, някои братя от София ще ангажират някое място, и ще започнат да го обработват. Сега русенци правят опит, те не са завършили още работата си, не са видели още своя резултат. Айтосци също правят опити. Всички работят.


В една работа внесат ли се дребнавости, тя се разваля, а това може да се направи от всеки, бил той мъж или жена, щом си служи с дребнавостите.

Пазете следната идея: като започнете тези опити, ако мислите да се осигурите материално с тях, никак не се залавяйте. Ако някой има свободно време, да се заеме с тези опити. Да допуснем сега, че няколко млади братя образуват една малка комуна, искат да живеят един идеален живот. Сега защо ги обвиняват? Влизат те в тази комуна и заработват. След време някоя сестра се обърнала към Бога и казва: „и аз искам да работя", и влиза вътре. Влюбва се в едного от братят и иска да се жени. Хубаво, това не е лошо. Оженват се, после имат деца И сега за да осигури децата си, ще изпъди всички други членове на комуната. И затова, аз не казвам като вас, че жените развалят всичко, но жените взимат всичко. И обратното е вярно. Например, 5-6 сестри са решили да заживеят един комунистически живот. Един брат иска да влезе да работи с тях Влюбва се в една от сестрите, иска да се ожени. Оженват се и изпъждат другите сестри. Тези неща не са лоши, трябва хората да се женят, но когато влезем да работим по Бога, трябва да турим всички неща на тяхното място. Не е въпросът да се женим или не, да имаме деца или не, въпросът е да живеем един разумен,божествен живот

Най-после да се опитаме да направим една идеална комуна . Цялото братство ще вземем някои общи места и през течение на годината братя и сестри от всички градове ще отиваме на тези места да работим. Запитват: „дали ще бъдат съгласни всички братя и сестри да работят на общото лозе?" - Мъчно се уреждат работите на физическото поле. Този е един от мъчните въпроси. Сега тази работа трябва да се подеме от млади и стари, от всички, та ще видим и добрите и лошите страни и така, това ще бъде един опит за вас. В тази работа искам да ангажирате само празното си време, когато нямате с какво друго да се занимавате. И свищовци правят опити, а сливенци и софиянци проектират и те да правят опити.
(Изказаха се от някои братя и сестри различни мнения по повод на предстоящата работа на четирите отдела и образуване на комуните. Всички наблягаха на мисълта, че тази работа ще бъде успешна, ако между нас има любов и готовност за самопожертвуване."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ