НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. СЪБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ

ТОМ 22
Алтернативен линк

  3. СЪБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ






ПРОБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ . Беседа от Учителя , държана на 19 август 1921 г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло братство при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г. [София . 1921].
с. 40-41,43-44,49,51


„И тъй, този велик закон, който регулира живота на съвременните европейски народи, ги е турил на тяхното място. Тази сегашна цивилизация, която почти се завършва, е започнала от Египет, минала е в Сирия, Персия, Рим, Англия, Германия, Америка, сега минава наново в Русия и се повръща пак към източния материк, и от там ще вземе друго направление. Тази вълна, която иде в света и движи човечеството, не е механическа. Всички вие сте определени да вземете в нея участие, щете-нещете,

В какво седи благородството на един народ? Защо англичаните са благородни?3ащото у тях има събудено колективно съзнание . Макар да имат грешки, но те лесно ги поправят. Най-много окултисти има между тях. Всеки народ, в който се събужда туй колективно съзнание, съзнава до известна степен, че всичко трябва да се подчини на общата цел."

„Време е сега, когато всички ние трябва да живеем в това колективно съзнание на човечеството , да знаем, че смърт няма. Човешката душа , човешкото съзнание не умира . Промяна на човешкото тяло става, формата се е променила, но това не е съществено. Човек променява много тела, много органи, но той, като душа, която се развива, като съзнание в природата не се губи. Това е един факт, в който няма никакво изключение. Проверете истината и ще видите."

„Както всяко растение трябва да намери своя почва, да намери всички подходящи условия за своето растене, така и всеки човек в света трябва да намери своите благоприятни условия, за да расте и се развива. Никога не мислете, че условията при които живеете, са неблагоприятни. Това са само вътрешни, субективни схващания. При туй развитие на колективното съзнание , всеки човек е точно на мястото си. Но ние се заблуждаваме и казваме: „Защо не съм като този господин?" Не гледайте тоя човек отвънка, той може да е богат, може да има много ястия, но той е нещастен, неговият вътрешен живот е развален, има порок на сърцето, стомахът му е развален. А онзи, бедният, няма такова изобилие, но е здрав, яде си сладко.

Щастието на човека се обуславя от разположението на духа, да е доволен от това, което е приел в даден момент. И когато тези хора се съединяват, трябва да имат еднакви идеи. Идеите на всинца ни трябва да бъдат прави. Не казвам, че винаги са прави, но индивидуално са прави. Следователно, в индивидуално, обществено и народно отношение ние трябва да коригираме нашите идеи и да внесем новите идеи, които идат в света отгоре. Както растението гради своите форми, така и ние трябва да градим правилно своите мисли и чувства. Някои казват: „сега животът е много тежък". Не, казвал съм и друг път, че сега се намирате в най-благоприятните условия на живота."

„Това е божественото учение, което сега иде в света. Подели са го малките деца, а след 10 години малките деца ще го проповядват. След десет години гъсениците ще излязат из какавидите си и ще литнат с крилцата си. Ще кажат: „не ни трябват пашкули". В света иде този закон, фактите сега се групират и законите се установяват. Ние минаваме от материалния към духовния свят, всичко минава от частното към общественото , т.е. да не мислим само за онзи закон на осигуровките, всеки да се грижи след като умре да остави наследство няколко милиона, оставя за това, за онова толкова - „благодеяния" прави, та да кажат, че еди-кой си човек умрял и оставил толкова пари - „благороден" човек е. Не, в бъдеше хората няма да умират, няма да имат нужда от паметници.

И тъй, вложете любовта като стремеж в сърцето си, като чувство в душата си, като сила в ум а си и като принцип в духа си.

В туй е спасението на човешкия дух . Тъй , в тези три неща трябва да разберем любовта "


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ