НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2.ПРОБУЖДАНЕ НА ЧОВЕШКОТО КОЛЕКТИВНО СЪЗНАНИЕ И ИКОНОМИЧЕСКАТА БОРБА

ТОМ 22
Алтернативен линк









    2. ПРОБУЖДАНЕ НА ЧОВЕШКОТО КОЛЕКТИВНО СЪЗНАНИЕ И ИКОНОМИЧЕСКАТА БОРБА





ПРОБУЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ . Беседа от Учителя , държана на 19 август  1921 г. - В: Беседи , обяснения и упътвания от Учителя . Дадени на учениците от Всемирното Бяло
братство  при срещата им в гр. Търново , през лятото 1921 г. [София . 1921]. с. 26-27

„И тъй, човешкото съзнание - да се изразя на един строг научен език - минава през три степени; степен есенциална, степен субстанциална и степен материална. Есенциалната страна включва принципите на живота , субстанциалната страна включва законите на живота , а материалната страна - фактите на живота . Следователно, групирането на фактите вътре в света, т.е. нашите частни малки опитности, които добиваме, като се формуват, образуват един закон, и казваме, че законът се изразява по един или друг начин.

Сега съвременните учени хора се изразяват за закона, че той е нещо механическо, но законът, това е една жива същина. Закон може да има само в същества, които са разумни, съзнанието на които е минало от материалната страна, от фактите към законите, от частното към общото и от общото към целокупното.

Запитваме се ние: кое е най-важното за нас, след като сме се изявили на земята? При сегашните условия хората считат, че най-важен е животът на земята, когато те са материално осигурени, и всички народи частно и общо се стремят към своето материално подобрение, осигуряване. И днес имаме тъй наречената „икономическа борба". Стремежът на народите към материалното състояние е едно течение. Значи, човешкото съзнание минава от материалното към субстанциалното , или става събуждане на колективното съзнание у човека.

Човечеството досега е живяло в колективното подсъзнание , както животните , а отсега цялото човечество минава в колективното съзнание , т.е. хората започват да съзнават, че те са нужни един за друг. Досега всеки човек е живял сам за себе си, всеки е търсил за себе си спасение, а сега, в цялото човечество има един вътрешен импулс да се подобри общото състояние; тъй че, не само за една обществена класа, а за всички обществени класи да се подобри положението и то по един разумен начин, а не да мислим, че ние сами ще подобрим живота си. Не, преди хиляди и хиляди години човечеството само е развалило своето положение. Има причини за това, но няма да се спирам да обяснявам кои са причините."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ