НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. МЕЖДУ МОЙСЕЙ И ХРИСТОС - НЯМА ПРОТИВОРЕЧИЕ

ТОМ 22
Алтернативен линк

9. МЕЖДУ МОЙСЕЙ И ХРИСТОС - НЯМА ПРОТИВОРЕЧИЕ



ЗА ТЯХНОТО НЕВЕРСТВО . Беседа от Учителя , държана на 6 февр. 1927 г. - В: Сила и живот . Сер. IX. София . 1930. с. 136-13 8

„Преди всичко, в света трябва да се яви такава религия, в която хората да повярват абсолютно. Не мислете, че тази религия ще се изработва отсега нататък. Тя е съществувала още от времето на първия човек; тя съществува и сега. На тази религия са служили всички хора, които са завършили своето развитие на земята. Тази религия ще бъде обща за цялото човечество. Казвате: Царството Божие насила не се взима. Някои хора насила ще бъдат турени в Царството Божие, а които не искат и насила ще ги утаят.

Какво значи утаяването? - Потъване дълбоко някъде, да чакат там своето време, докато най-после сами се убедят, че трябва да вършат волята Божия. Когато се казва, че Христос се чудил за неверството на хората, това подразбира, че Той се е чудил, защо именно, хората не вършат волята Божия. Човек първо трябва да бъде полезен на себе си, т.е. на всичко възвишено и благородно в себе си, за да почувствува онази дълбока вътрешна радост. Това е първият лъч на неговото изгряващо слънце. Всеки, който излиза от тунела и среща първия лъч на слънцето, той изпитва голяма радост, че е излязъл от долината на своя живот.

Казвам: всеки човек трябва да изпита тази радост. Мнозина се съмняват в това, което им се говори, и се запитват: наистина, коя религия е най-права - Христовата, Мойсеевата, тази на Буда или на Мохамеда? - Всичко, каквото са учили и проповядвали тези хора е право, но намерете чистото Мойсеево учение; намерете чистото Христово учение и разберете неговия смисъл и дух; намерете чистото учение на Буда, на Мохамеда и извадете дълбокия смисъл в тях. Право е и това, което съвременните философи учат, но трябва да се разбере дълбокият смисъл на техните учения.

Между Мойсея и Христа няма никакво противоречие в основния закон, който те са проповядвали. Също така между Христа и Буда няма никакво противоречие. Общото и най-главно във всички тия учения е следното: Без Любов живот не може да съществува . Без Бога светлина не може да има .Тия велики хора са проповядвали за Бога, но рекат ли хората да приложат това учение в ежедневния си живот, те вече го изопачават, защото имат смътно понятие за Бога. Те искат да видят Бога вън някъде. Искате ли да видите Бога отвън, вие се намирате в заблуждение. Как ще Го видите отвън? Той прониква целия свят, всички видими и невидими слънца, и ако рече да ви се представи отвън, ще трябва да напусне целия космос. Така ли искате да видите Бога? Благодарете да видите даже най-малкото проявление на Бога. Той ще изпрати при вас един малък лъч,една малка светлинка във вид на някой ангел или друго някое още по-малко същество.

Да видиш Бога, то е все едно да придобиеш една малка светлинка . И тогава, като те види Господ с тази малка светлинка, ще те запита: защо носиш тази светлинка? Ти ще отговориш: Господи, досега бях в тъмнина. Едва осветлявах пътя си със своята стара вощеница, но откак Те видях, оставям вощеницата настрана, нека си догаря, а аз ще си служа с новата светлина , която Ти запали в мене .
Кажете ли така, скоро след това ще дойде съмнението, и вие ще кажете: нека оставя и тази светлинка настрана, ще я взема, когато ми потрябва, при трудни условия. Защо ще я нося постоянно със себе си? Ето, и слънцето всеки ден изгрява и залязва.


Вярно е, във физическия свят слънцето изгрява и залязва , но в Божествения свят слънцето никога не изгрява и не залязва . В материалния свят, в който живеем, ние се намираме пред илюзията,че слънцето изгрява и залязва,но ако се качим високо в пространството , ще видим , че слънцето се движи непрекъснато от север към юг , без д а изгрява и залязва.Също така и на слабите във вярата се вижда,че у Бога има известни противоречия. Това се дължи на събралите се облаци в техния ум."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ