НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. МОЙСЕЙ ЗА ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ЗЛОТО - „НЕ УБИВАЙ, НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ."

ТОМ 22
Алтернативен линк

8. МОЙСЕЙ ЗА ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ЗЛОТО - „НЕ УБИВАЙ, НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ."
ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ДОБРОТО.




ДА ВЪЗЛЮБИШ ГОСПОДА . Беседа от Учителя , държана на 18 май 1924 г. - В: Който дойде при мен. Неделни беседи . София . 1950. с. 158

„Хората се страхуват да не би по някакъв начин да се разколебаят техните установени възгледи. Има нещо реално, неизменно в техните възгледи, но повечето от тях ще претърпят промени. Установените неща са като високи планински върхове. Например Мойсей казва: „Не убивай, не кради, не лъжи." Това са високите върхове на злото, които водят към отрицателния живот. Говори се още за правдата, мъдростта, истината и др. Това са високите върхове на доброто . Говори се за любовта. Но как може да се говори за любовта, като не знаете нейния език? Любовта си има свой специфичен език. При тебе дойде някой и ти говори на български. Казва ти: Аз те любя. Отговаряш: Не те разбирам. Ако те срещне чужденец и ти говори за любов, ще го разбереш ли? Ще му кажеш, че не го разбираш. - Как да не разбираш? Толкова ясно ти говоря. На какъвто език да ти говорят, щом не го разбираш, ще си кажеш истината. Като излезеш вечер и погледнеш към небето, осеяно със звезди, виждаш, че те са ясни, светли, но не разбираш какво се крие зад тази яснота. Всички неща в природата са в тайно .

Погледнеш някого и казваш: Познавам този човек. - Външно го познаваш, но вътрешно, той не ти е познат. Той е козмично същество , едно велико владение. На земята той се проявява като шило, което щом те бодне, казваш: Познавам този човек. - Познаваш го, като шило, но зад него се крие нещо велико. И за нас казват: Виждате ли тия хора? - Виждате ги като върхове, но зад тях се крият велики, мощни сили, които могат да стъпчат малките човечета.
Когато големият, козмическият човек стъпи върху една къща, веднага става пожар, земетресение. И Ева като стъпи на една къща, става същото - пожар. Тя всичко превръща на пепел. Козмическият човек говори на хората на свой език. И те му отговарят на свой език. Но двете страни не се разбират."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ