НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. МОЙСЕЙ И ЗАКОНЪТ

ТОМ 22
Алтернативен линк

  




6. МОЙСЕЙ И ЗАКОНЪТ



"ПЕТИМАТА БРАТЯ". Беседа от Учителя , държана на 22 апр. 1923 г., София . - В: Петимата братя. София. 1949. с. 4, 9,14-1 5

„Те трябва да знаят, че щастието се изкупва със жертви. Ако щастието е на единия полюс на живота, на другия полюс стои жертвата."

„Имам петима братя, да не би да дойдат и те на това място." Значи, единият брат - богатият, който е вече в това мъчително място, мисли за петимата си братя. Те са почвата, основата на живота. Единият брат работи за петимата, за да не се развали почвата. Братът, който е на мъчение, има една добра черта - желае доброто на петимата си братя. Той иска да ги избави от това място, да предотврати техните мъки. Обаче, Аврам му казва, че неговите братя трябва да слушат Мойсея и пророците. - Кой е Мойсей? - Световната власт и политиката, която тя прокарва. Мойсей е законът, който оформява нещата. - А пророците? - Те представят религията, науката, културата, които дават подтик на човека да се развива. Пророците работят за правилното провеждане на Мойсея. Те го оформяват. Затова Аврам казва: „Те да слушат Мойсея и пророците."

„Какво представя Мойсеевото учение? - Законът. Той не търси причините на нещата, но изследва фактите обективно, както са в действителност. Какво си мислил, какво е било състоянието ти, законът не иска да знае това. Всяко нещо трябва да става точно навреме! В старата култура, в която и досега още хората живеят, се проповядва само насилие. Нужна е старата култура, нужно е насилието.- Кога? - Когато копаеш лозето, когато ореш нивата. Ще насилиш ръката си, ще насилиш плуга и ралото. Ако чрезмерно насилваш ръката си, ще те заболи. Ако копаеш на нивата цели 10-15 часа не правиш ли насилие? Не насилваш ли мускулите си?"

„В природата съществуват два процеса на пречистване: бавен и бърз.Мойсеевият закон е бавен процес . Там има клане, бесене, убиване.Законът на Христа , т.е. законът на Любовта е бърз процес . Който служи на този закон, той влиза заедно с Христа в рая. Така стана и с разбойника, който беше заедно с Христа на кръста. Той каза: „Аз вярвам, че ти си Бог на Любовта. Приеми ме в Царството си. Христос слезе от кръста и отиде до дъното на страданията, дето придоби такова разширение, че колкото дълбоко слезе, токова високо се издигна. Много хора, като слезат долу, до 35 милиона градуса огън, придобиват голям стремеж, да се повдигнат нагоре. Това не трябва да ви плаши. Бъдете смели и решителни, да се повдигнете нагоре."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ