НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. МОЙСЕЙ - ДУХОВНАТА СИЛА И ИЛИЯ - ФИЗИЧЕСКАТА СИЛА - ТРЯБВА ДА ПРЕМИНАТ В ХРИСТА - СИЛАТА НА ЛЮБОВТА

ТОМ 22
Алтернативен линк

5. МОЙСЕЙ - ДУХОВНАТА СИЛА И ИЛИЯ - ФИЗИЧЕСКАТА СИЛА - ТРЯБВА ДА ПРЕМИНАТ В ХРИСТА - СИЛАТА НА ЛЮБОВТА



"СЛУШАЙТЕ НЕГО".Беседа от Учителя,държана на 12 март 1922 г.,София. - В: Защо твоите ученици ядат и пият. Беседи държани от Дънов . София. 1922. с. 138-141,142,143 .(Сила и живот , Сер. V)
„Него слушайте!"


Туй Божественото Слово иде и то ще разтопи и сърцата и умовете на хората и ще внесе новото.
И казва Писанието: „Ще им дам ново сърце." Защо ние да не възприемем новото учение? Не само да кажем „ново учение" - мълчешката, а и да пристъпим към прилагането на това учение. Онези земледелци, когато искат да обработват някоя култура, започват с малък опит. И аз казвам на всички християни, които са израстнали в тази страна: те могат да си подадат ръка и да влезнат в туй божествено учение.

„И дошли Мойсей и Илия". Защо дошли? Те са дошли да се учат от Христа. И Христос, казва там Писанието, е говорил за страданията, но той предаде на Мойсей и Илия два урока, защо тяхното учение в света не можа да принесе ония резултати, които те очакваха. Защото, заради Илия, на 400 души пророци им отрязаха главите, а Мойсей тури законодателство и сега то царува в света. И Христос каза на Мойсей и Илия: докато не влезе онова велико учение на Великата Божия Любов, светът няма да се преобрази и следователно той каза: „Аз трябва да пострадам", значи, тази Любов, която е в мене, аз трябва да я дам на света, да влезе в човешките души и да започнат хората да живеят с Божествената Любов." Като казал Христос това на старозаветните пророци, неговото лице станало светло като слънцето.

Казвам, вие сте Мойсей и Илия, а вие казвате: „Да се отстъпи малко за църквата, трябват пари". Осигурявате се - значи, при вас са Илия и Мойсей. Нали вие сте учен човек, вие сте законник,какъвто и да сте, поддържате Стария Завет на нещата, хубаво, Мойсей и Илия сте. Дойде Христос и ви казва: „По този начин вашият живот никога няма да се оправи". И, ако вие разберете, ще кажете: „Както Господ пожертвува живота си заради хората, тъй и аз заради Господ може да се жертвувам", и тогава вашите лица ще светнат като слънцето и дрехите ви ще станат бели като сняг.
Сега ще дойдат да тълкуват думите ми. Човек ще живее тъй, както е, че като умрем, тогава ще се оправи светът. Не когато умреш, а докато си жив, трябва да направиш това. Тази е смешна философия, като казвате: „когато умрем". Но като изгубя богатството, какво ще помагам на бедния? Докато съм богат, мога да помагам - здравият може да помага - а като стана хилав, как ще помогна. Но душата ми трябва да бъде пълна с любов и тази любов трябва да я жертвувам. Туй е учението, което от хиляди години се проповядва. Това не е учение на насилие, това е учение на абсолютната свобода. И колко е велико Неговото търпение!"


„Него Слушайте!" Този, който е сега във вас, слушайте него. И като срещнеш някой проповедник, свещеник, кажи му: „братко, ти слушаш ли Него?" Ще му кажеш: ние сме горе на планината, при нас е Мойсей и Илия. А сега казват: „той е отлъчен от църквата, той е проклет". А Христос казва: „не, любов за всички". „Всички вие сте братя", тъй казва Христос: „всички вие сте братя", никакви еретици няма. Илия и Мойсей са пълни само с любов, а за Христа има само братя и сестри, макар, че вие се казвате другояче.

Един ден вашето еретичество ще изчезне и ще остане само божественото във вас. И защо ние да не заживеем този живот, този разумен живот, и да изучаваме великата философия на живота - ние ще станем тогава хиляди пъти по-умни, отколкото сме сега. И в тази земя, ако рекат всички българи да слушат Него, мед и масло ще потече. Ако всички се спрат върху този стих и рекат да слушат Него, мед и масло ще потече, и всичките им дългове и нещастия ще изчезнат. Ето една реална философия. Всеки народ, който от хиляди години е слушал Господа, е бил благословен. Той е Великият Господ на Любовта, както са го проповядвали досега, който спасява, който се жертвува, който всеки ден ни дава храна и утеха във всички положения. Той казва: „не бой се, ще се оправи тази работа!"

„Него слушайте!" И аз желая сега вие да се въодушевите от тази мисъл: Него да слушате в себе си. Влезе ли Той, въпросът е разрешен.  - Илия и Мойсей ще ви кажат: „нашето учение досега беше", но и те ще добавят: „Него слушайте". И гласът отгоре казва - кой глас? - божественият: „Него слушайте". - Туй, което аз съм вложил вътре във вас, него слушайте, този Дух, него слушайте!
Някой казва: „много просто е туй учение". Приложете го навсякъде, ние няма да идем да отваряме монастири и църкви . Ние ще образуваме една църква в сърцето си, един олтар ще има, ние ще вложим тази църква в нашия ум , и ще ги държим чисти, тъй, че телата ни ще бъдат храмове на Бога живаго . Другите външни храмове лесно се съзиждат."


„Не, никаква шатра! Петър казва туй, а Христос казва: „Петре, аз трябва да сляза долу в света, да се пожертвувам и да дам живота си за откуп на света". Никакви шатри, И следователно, ако живеете в шатри, вие сте в учението на Мойсея и Илия, а ако живеете без шатра, вие сте в учението на Христа, дето целият свят е ваш дом, и следователно, учението Христово не е шатра, а е учение на абсолютна свобода. И анархистът, който живее в небето, е в правия път. А когато човек придобие абсолютна свобода на своята мисъл, не е анархист. Трябва да се признае тази свобода на всички хора, и тогава всеки е в правия път. И ние затова сме дошли, да се научим, какви са нашите права, как да слушаме и кого да слушаме и само тогава ще се върнем на небето и ще бъдем достойни негови граждани."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ