НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. УЧИТЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ВОЙНИТЕ 1914 ÷ 1918 Г.

И РЕЧЕ БАЩА МУ: Беседа от Учителя, държана на 15.ХІІ.1918 г. - В: Дали може: [Неделни] беседи от Учителя. София, 1942, стр. 416 ÷ 417. ТОМ 21
Алтернативен линк

16. УЧИТЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ВОЙНИТЕ 1914 ÷ 1918 Г.

И РЕЧЕ БАЩА МУ: Беседа от Учителя, държана на 15.ХІІ.1918 г. - В: Дали може:

[Неделни] беседи от Учителя. София, 1942, стр. 416 ÷ 417.



Да си подадем взаимно ръка за братство! Това иска Христос от всички хора. Нека всеки се държи за убежденията си, но да се стреми да цъфне, да завърже, и плодът му да узрее. Нека всеки даде такъв плод, какъвто зародиш е вложил Бог в него. Какъвто цвят да си, важно е да цъфнеш. Какъвто плод да си, важно е да вържеш и да узрееш. Моята задача е да дам на всеки корен тор, повече влага, светлина и топлина. Всеки да се стреми да изяви образа, който му е определен отпреди милиони години. Който го погледне, да каже: „Ето един човек, създаден по образ и подобие Божие!”

Задачата на всеки човек е да възстанови този образ. - Как ще постигне това? - Като работи върху себе си, да изправи прегрешенията си, които са помрачили съзнанието му; като придобие онези добродетели, които някога е загубил; като изправи кривите линии на лицето си. Помагайте на всеки паднал, тъжен и нещастен човек, без да го критикувате и осмивате. Бъдете снизходителни едни към други, както е снизходителна майката към погрешките на своите деца. България се нуждае от добри, разумни, честни и справедливи българи. Не се страхувайте от това, което преживявате днес. Всичко ще се превърне на добро. Велико е предназначението на индивида. Народът е условие за развитието на индивида. България е създадена за добрите българи, Англия - за добрите англичани, Германия - за добрите германци и т. н.

Желая още днес вашите бащи да ви дадат нова премяна, нови обуща и пръстен на ръката. След това да заколят най-охраненото теле за вас: да ядете и да се веселите. Когато по-големият ви брат се върне от нивата недоволен, да му кажете: „Не се сърди, братко, аз дойдох при баща си не с права на негов син, но като един добър слуга между многото негови слуги.”

Христос донесе това учение на света - учението на Любовта. Приемете го и вие.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ