НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

75. ПРАВАТА МИСЪЛ (бр. 21, 2.VІ.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк



75. ПРАВАТА МИСЪЛ (бр. 21, 2.VІ.1930 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 21, 2.VІ.1930 г., София, стр. 1)



„Права мисъл е тази, която може да повдигне цялото

човечество, а не само част от хората.”


Правата мисъл има отношение към целокупния живот. Но за да се разбере това, както на слепия, за да види слънцето и светлината, трябва най-напред да му се създадат очи.

Съзнанието, духът е това, което отличава хората един от друг. Величието не се състои в това, което разрушава. Не са велики ония, които убиват. Не са велики и тия, които затварят по затворите. Велики са тия, които могат да подобрят условията, да внесат мир между хората.

Велико е това, което дава разширение на страждущите, на плачущите.

Велико е това, което дава живот.

Велико е това, което възкресява. Затова идеалните хора, тия, които не живеят за себе си, трябва да дойдат да управляват народите.

Трябва Любовта да се възприеме като един вътрешен закон, и тогава само ще се разбере, че всичко е живо, че цветята, птиците, реките, животните - всички неща са букви от живата книга, че онзи, който люби, той е силен и може да преобрази света.

Но хората не трябва да се насилят едни други, а да помнят, че са братя, деца на едно голямо семейство; че повдигането на един човек е общо повдигане, и падането на един човек е падане на всички.

Затова Любете - и мъдри бъдете! Живейте в доброто, бъдете справедливи!

Обичайте Истината и правата мисъл ще ви заведе в светлия живот на братска любов, на най- светите идеи, който ще повдигнат цялото човечество.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ