НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

74. СКЪПА ЖЕРТВА (бр. 21, 2.VІ.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк

74. СКЪПА ЖЕРТВА (бр. 21, 2.VІ.1930 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 21, 2.VІ.1930 г., София, стр. 1)


На 17 т. м. към 11 ч. вечерта падна зверски убита нашата ратничка и сътрудничка Гела генерал Радойкова-Лулчева.

Тя бе убита зверски от дъщеря и майка – Тимеви. Убиха я тези, на които тя бе правила най- много услуги.

Съпругът й Л. Лулчев беше задържан заедно с други, докато се произведе следствието.
Когато Л. Лулчев беше в дирекцията на полицията, тогава нашата преса, която винаги е гледала от хорското нещастие да печели мазни левчета, а не да служи на истината, не закъсня и тук. Без да дочака края на следствието, продажни вестникари се поддадоха на интригите на убийцата Тимева (дъщеря), която искаше да заблуди следствието и изсипаха фантастични неверни обвинения върху един беззащитен човек, който му беше отнета възможността да се брани, и едно братство, което нямаше абсолютно нищо общо с убийството. Но истината винаги взема връх. Благодарение на енергичните полицаи, убийците бяха заловени.


Следствието се приключи. Убийците си признаха и след като ги е нахранила Гела Пулчева, те са я убили с тесла, за да прикрият кражбите на скъпоценностите.

Къде останаха твърденията на жадните за пари вестници? Имат ли те малко поне съвест?

Ний скърбим, че загубихме една от най-добрите ни ратнички. Ний жалим, че загубихме една добра наша сътрудница - скъпа жертва на свой дълг, но ний се възмущаваме и пращаме нашето презрение на всички онези, жадни за пари вестникари, които изсипаха ред глупости, за да печелят пари от хорското нещастие и услужат и харесат на някои.

По този въпрос ще се повърнем.*


От Соф. Група:

Ратници на Свободата

* Подготвена е отделна глава под заглавие „Убийството на „дъновистката” Лулчева”, която е в отдел IV на настоящия том. (бел. на съставителя на „Изгревът” Вергилий Кръстев)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДАНАГОРЕ