НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

50. СЕЯЧИ И „СЕЯЧИ” (бр. 18, 27.V.1924 г.)

Любомир Лулчев III. Вестник „Ратник на свободата” ТОМ 21
Алтернативен линк

50. СЕЯЧИ И „СЕЯЧИ” (бр. 18, 27.V.1924 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 18, 27.V.1924 г., София, стр. 1)


Има сеячи, които хвърлят житото в недрата на земята и хранят България. Те са прости хора, нямат никакви титли, ходят с груби облекла и служат на отечеството си в най-долните и най- трудните служби. Те са невежи - но вадят добро жито, простаци са, но хлябът, приготвен от житото им, е вкусен. Без тях България не може нито един ден да съществува.

Но има други „сеячи” - те имат големи титли, свършили са университети и знаят всичко, могат всичко. Да, те могат всичко - те могат днес да защищават - ако им платите, разбира се - семейството на убития; утре - самия убиец - ако им даде повече. Те днес могат да изкарат един закон за най- реакционен и утре, когато са на власт, да „докажат”, че този закон е най-необходим; те могат в месец август 1919 г. да плетат венци и дитрамби на своя „генерал”, а в септември същата година да се препират кой го е изгонил от България!

Това са те – „сеячите” на политическия морал, на политическите учения, на политическите партии! Ний не говорим за всички, но тези, които са - те се знаят, - научиха ги вече достатъчно, а време е вече и никой „простак” да не гледа, без да вижда. Сеячи на омраза са това, сеячи на заблуда, на клевети, които подтикват, насъскват, оправдават, проклинат, като имат един Бог, един принцип само: парата - интереса. Не е това пътят. Лъжа ли е - ще се узнае; подлост ли е - ще се открие; омраза ли е - омраза ще ти донесе; кръв ли е - на главата ти и на главите на твоите чада ще се струпа! - помислете това!

На България днес сеячи са нужни повече от всичко, но сеячи на търпение, на човещина, на обич. Умни люде имаме достатъчно, но разумни нямаме. Този, който гони брата си - не е разумен. Този, който насиля близкия си - не е разумен. Този, който мисли, че само той едничък е умен - не е разумен. Днес България се управлява от едно правителство, което изобилства с „интелигентни” хора, поне по претенции и фирми - остава и по дела да се прояви такова.

Сеячи бъдете, но на обич и търпение, а не на омраза!

Защото каквото сеете - това и ще женете един ден.

Националист - Т. Пазарджик, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДАНАГОРЕ