НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(47) Среща с Кирил в Стоянови на 22.V.1939 г. от 11 до 12 и 20 ч

ТОМ 20
Алтернативен линк

(47) Среща с Кирил в Стоянови на 22.V.1939 г. от 11 до 12 и 20 ч


С писмо от Надя, Кирил, князът, искаше среща. Повод беше животът на Багаров313,  който се залибил с жената на брата си и вършел глупости, вследствие на  което синовете му, или по-право децата му, искали да избягат от къщи и  да си отдръпнат свойте гаранции в търговията, което щяло да се отзове  лошо за търговската му къща в Париж. Той самият ги посъветвал да чакат,  докато се насити и клекне; понеже е стар - не повече от година.

Казах му, че причините за подобна близост могат  да бъдат [от] различно естество и начините на действие са различни, но в  момента не мога да се произнеса; че ми са потребни дата на раждане и  портрет и на двамата, за да кажа нещо по-положително.

После минахме на някои въпроси. Той ме запита как ми се е сторила речта на царя.

- Не я чух, но я четох. Хубава е. И самият този  факт да се прославя науката сега, когато другите прославят топовете и  избиванията, е сам по себе си много добър...

Запита ме тогава трябва ли да се допуснат манифестациите.

- Разбира се, само че канализирани.

- Ама Кьосето е против.

- Не е много умен. Че върху какво ще базира утре своите дипломатически претенции, ако няма народни движения?

- Но един французин казал: «Знаем ги тези работи (манифестациите), те ставаха у нас при Блум»314...

- Та какво от това? Недейте забравя, че има нещо  по-опасно от това - то е да кажат, че царят не се интересува от това,  което иска народът, и спира неговите въжделения. Изобщо, сега, когато на  историческата сцена се подвизават Мусолини и Хитлер, троновете не са  устойчиви и само една голяма справедливост може да ги крепи. Без  провокации, но и без овчедушие и излишна сервилност. Трябва да се следва  разумна политика, в която негодниците да се отстраняват. Няма защо да  се държи едно парче умирисано месо, което може да вмирише цялата стая.  Защо се държи още кметът Иванов? Той тъй безобразно хазяйничи в града  вече 5 години. Каква нужда има царят от подобни хора? Бях му казал да  тури генерал Каблешков. Той искаше да тури пак техник, но техниците са  тесногръди. София не е само пътища. И използват специалността си само за  далавери... При това и Вие трябва да работите и помагате на своя брат.  Вий не сте малък вече. При това, както виждате, има различни условия на  живот - поменах му за царицата и неговата стая в двореца, взета от нея  за зъболекарски принадлежности... Той се зачерви и смънка нещо, но  личеше си, че му е неприятно... - Бях Ви дал книга една; не зная, дали я  четете?

Пак смънка, от което разбрах, че не я е чел. Тя беше по тайната философия на Индия.315 В тоя дух му говорих, но той, като се държеше видимо внимателно, виждах как думите ми се плъзгаха като по намазана със зейтин* кожа - вода...

След обяд дойде Севов да говорим върху някои  работи. Главно Пращилов му говорил, че Севов се бил обявявал пред царя  срещу Недев, понеже отстъпял на депутатите.

- Аз казах това на Недев, защото искам да не прави грешки - казах аз.

- А, тъй ли, пък аз помислих да не е интрига от  друго място, защото Кьосето е говорил на царя да се разпусне камарата и  да се правят нови избори, но не Недев да ги прави.

И царят му казал: «Така ме преряза, като чух това (за Недев)!» Ясно е, че е напомпан.

Казах да каже на царя, че това ще бъде  най-голямата глупост. Много от тия депутати са катили и мястото им е в  затвора, а не в парламента, но да се разпусне камарата, трябва да има  условия и причини, които сега не са налице! И какво му е крив Недев?  После, в интереса на кого е това разпущане? Всичко трябва предварително  да се подготви. Без една държавна програма няма смисъл смяната. Тая  промяна трябва да се осмисли и политически. Севов ми каза, че и царят е  бил на това мнение и не се е съгласил.

Между другото, каза ми, че [за] мястото на  княгиня Евдокия, което е купено от инженер Стоянов и след това  препродадено не по всичките закони и правила, сега издават от общината  нова скица, съвсем друга, и не съдят кеповча [?] Стоянов, а направо нея  и й предлагат решителна клетва.

- Защото това не е община, а бардак - казвам му. - Нека пак държи такива кметове.

- Не съм казал още на царя, сега го проучвам.

- Непременно го кажи. Ако така постъпват с княгинята, какво остава до по-простите хора. Утре остава и царицата...

Кирил ми каза между другото, че Фердинанд е мирясал - има писмо, т.е. телеграма. Другите подробности не са толкова важни.

_____________________
* зейтин - диал. зехтин. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ