НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(5) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 6.VII.1938 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк

(5) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 6.VII.1938 г.




Ваше Величество,

Времето, което изживяваме, е особено. Различни и  противоположни сили се намират в голяма активност. Във всички държави се  чувствува голямо напрежение - особено в авторитарните. Ония държави,  които постъпват най-справедливо, ще успеят. В другите вътрешните  противоречия ще се изострят и ще ги обезсилят.

Да се пазим да се не повтарят [грешките]* от миналото, защото загубите сега ще бъдат двойни.

Нека уповаваме на здравото, а не на болното, на разумното, а не на невежите.

Мнозина сте слушали досега, послушайте и нас.  Имайте постоянството на германеца, честността на англичанина, обходата  на французина, предаността на русина и веселието на италианеца.8

Ако е добре на народа, и на Вас ще бъде добре, но  ако той е зле, и Вие не може да сте добре. Ония, които вършат волята  Божия, сиреч най-разумното в дадения момент, те имат успех в живота си.  Личните разбирания водят към неминуеми стълкновения с други лични  разбирания и неуспехи.

Тоя свят не е без ръководител. И тия, които  схващат това, което Той иска, носят новото в живота. Новото се чака от  всички. То носи винаги повече справедливост, повече свобода, повече  радост и обич между хората.

Онова, което потиска, преследва, руши, е само  старо в нови дрехи. Имайте присърце мъките на бедните и потиснатите.  Познавам милостивото Ви сърце - дайте му ход и изберете хора, които да  Ви разбират, и започнете това, което Ви е присъщо - едно по-справедливо  управление, гдето грижата на властта ще стигне и до последнята колиба.  Спомнете си, там живеят при най-лоши условия обикновено ония, които  най-сърдечно Ви целуват ръка... А за тях най-малко се прави... Тогава и  Вашият живот ще се изпълни с радост и няма като сега да е мъчение!

Ако ще тръгвате за странство, изберете си подходящ благоприятен ден за тръгване.9

Хороскопа Ви връщам. Може би ще ми трябва за още едно наблюдение чак след 15.8.т.г.10

Портретите на Симеончо с Вас и майка му са цяла  история без думи! Изглежда, че е много чувствително дете. А фотографията  на княгинята между цветята е една истинска картина.

Благодаря много за тия фотографии.

Бог да пази Вас и домочадието Ви.

6.VII.1938 С искрена почит:

[подпис:] Любомир Лулчев

____________
* Оставено е празно място за думата. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ