НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

X. Самоубийството на чиновничката Лазарова

(В. «Дневник», бр. 11 718, 12.I.1939 г, стр. 2) ТОМ 20
Алтернативен линк

X. Самоубийството на чиновничката Лазарова


(В. «Дневник», бр. 11 718, 12.I.1939 г, стр. 2)

ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ ПЪРВИЯ СПОДВИЖНИК
НА ДЪНОВ ПРЕКРАТЕНО


Срещу Любомир Лулчев, който е един от  най-близките сподвижници на Дънов, бе образувано следствено дело.  Съдията-следовател го привлече като обвиняем за блудство с 13-годишно  момиче, и за убийството на дъновистката Мара Димитрова Лазарова,  чиновничка, която посегна на живота си на 26 юлий 1936 г. в кв.  «Изгрева». Той бе подведен под отговорност по чл. 214 от Наказателния  закон - за блудство с момичето, и чл. 253 от същия закон - за  самоубийството на Лазарова. Лулчев се обвиняваше, загдето е повлиял на  Лазарова да стигне до положението да сложи край на живота си.

По повод образуваното следствено дело, по искане  на зам. прокурора г-н Янко Янчев, се наложи да бъде извършено научно  изследване на Дъновото учение. Това изследване се налагаше от  обстоятелството, че през последните години зачестиха самоубийствата на  дъновисти, за които неведнъж са били водени следствия.

Три видни вещи лица, след като проучиха цялата  дъновистка литература и събраните данни при следствието, дадоха обширно  заключение, което бе приложено към следственото дело. Вещите лица  считат, че дъновизмът, като учение и практика, е здравно-социално  вреден, защото едни от сподвижници-те на Дънов били загубени и дори  вредни за държавното и народно строителство, а други - психопати и люде  със започнали психози - носили в себе си предразположения към  самоубийства.

След продължително проучване на всички данни по  обвиненията срещу Лулчев, заместник-прокурорът г-н Георги Тилов внесе  следственото дело в Софийски областен съд със заключение: да бъде  прекратено по обвинението на Лулчев, поради липса на достатъчно  доказателства.

Съдът в едно разпоредително заседание прекрати делото.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ