НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. ВЪЗМОЖНИ ДИ СА ПРЕДСКАЗАНИЯТА?

От «Книгата на живота» ТОМ 20
Алтернативен линк

3. ВЪЗМОЖНИ ДИ СА ПРЕДСКАЗАНИЯТА?


(В. «Живот», г. I, бр. 3, 5.IV.1929 г, стр. 3)

«Силата на живота не е във вечната борба, а във вечното движение.»

От «Книгата на живота»

Всичкият въпрос понякога в предсказанията се  свежда около схващани-ето на една основна идея от по-висш порядък, която  обхваща ред факти и служи за тяхно обосновавание, подтик и движение - разраствание.

Често днес някои, които мислят, че светът е тъй  тесен и незначителен, както техните разбирания за него, или че трябва да  има само едно възможно обяснение за всичкото голямо разнообразие, което  ни заобикаля, запитват как е възможно характерът на човека - едно  сложно само по себе си психично и физиологично явление, да се свързва с  някакви черти по лицето и ръцете, а още повече пък да послужат да се  предсказват събития - нещо, което смятат за смешно, шарлатанство и  празни приказки. Разбира се, в такива случаи личният опит на всеки един  от тях е най-доброто доказателство за искрения човек, но не всякога има  възможност да се приложи това. Обосноваванието научно пък би изисквало  време, опити и наблюдения, каквито са правени и се правят от всички  сериозни изследовачи на тия науки, защото и те са преди всичко  експериментални. Но подобни заключения говорят само за неправилно сложен  въпрос. Всякога, когато фактите са разделени по време, място и  категория (отношение), ние ги виждаме като самостойни, несвързани с нищо  помежду си. И наистина, не е ли смешно, ако един интелигентен человек  поиска от друг да му покаже каква е връзката между гнилата ябълка и...  математическата формула за въртението на земята? Хиляди гнили ябълки са  падали пред мнозина, но само геният на Нютона можа да свърже тая гнила  ябълка със закона на гравитацията, та да може сега да се предсказват  затъмненията с точност до минути и секунди даже.

Предсказанието значи е възможно за всеки. 1)  Който има по-голяма бързина на движение, отколкото средата; 2) Който  може да се издигне на по-голяма висота; 3) Който познава съотношенията  на фактите и 4) Който може да обедини известни факти в една по-широка  идея, която да служи като среда кърмачка на останалите събития -  следствия.

Това трябва да се разбира в буквална и преносна  смисъл, защото то е вярно и в единия, и в другия случай. Примерите,  които дадохме в излезлите броеве, разглеждат по-конкретно горните  правила. Предсказанията, значи, са само едно логическо обобщавание на  факти, констатиране на закономерни отношения, извлечени от опита и  наблюденията, изчисление на вероятности, възможности и сигурности за  дадено събитие.

Освен тези методи, които са достъпни на всички  ония, които с малко труд биха искали да ги приложат, съществуват и  други, които изискват несъмнено по-големи познания и които на  обикновените хора се струват едва ли не като чудеса. Те са достъпни на  избраници, които имат съответната природна подготовка. И в това няма  нищо чудно. Та не са ли и другите науки така? Колко математици има в  света, а един е Айнщайн.

И колко философи има, а един е, да речем,  Бергсон. Тъй че всяка област на знание си има своите адепти - хора, като  при известни условия са завладели тайните й и работят с тях. А че е  така - свидетелствува и фактът, че свършилите в един и същи факултет,  при едни и същи професори лекари, не лекуват еднакво сполучливо, тъй че  всеки човек има дарба, обаче не във всички са еднакво развити. За тия,  които искат да навлязат в науката за предсказанията - която представлява  един висш синтез почти на всички познати науки - трябва и особена  подготовка и съответен ръководител. Защото, както е опасно някой чичко  да го вкарате във фабрика с хиляди въртящи се колела, всяко едно от  които може да грабне невнимателния, така също и в тия области се изисква  внимание и ръководство. Но за това до пъти.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ