НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

52. КНИГОПИС

Алфонс ТОМ 20
Алтернативен линк

Алфонс


52. КНИГОПИС


(В. «Алфа», г. I, бр. 10, понеделник, 28. VII. 1924 г., стр. 4)

Получи се в редакцията отворено писмо от групата  «Христов комунизъм». За характеризиране техните възгледи правим следните  извадки:

«Неразрешеният въпрос за поминъка толкоз е  разбъркал човешкия род и е разстроил всичките му устои, щото е направил  човек за човека да е вълк, и по-свиреп от вълк. Въпросът за поминъка е  бил и е камък на пътя пред колесницата за цялото человечество, па и за  християнската църква, който е раздрусал и почти прекатурнал колесницата,  и е направил живота почти като безцелен. Първата християнска църква в  Иерусалим добре е разбрала всичко това. Тя, като е имала предвид думите  на своя Господар, Сина Божия: «Да бъдат всички едно, както Ти, Отче, си в  мене, и аз в тебе, да бъдат и те в нас едно; за да повярва светът, че  Ти си ме проводил» - Йоан, 17: 21 - не е могла другояче да разбере  учението и желанието му, освен да ги приложи в живота си, според както  ги е приложила в духовно и материално братство, описано в Деянията 2:  42-47 и 4: 32-35.»

«Разрешението на въпроса за поминъка, т.е.  премахването на настоящия строй, е «велико Божие дело» и всички, които  го спъват или се противят на това дело, те са врагове на човешкия род,  врагове са и на Бога, ако и да пара-дират със Св. Евангелие в ръка, и  същевременно те са истинските гробокопачи на християнската църква, па  ако и да издигат великолепни храмове и всевъзможни благотворителни и  религиозни учреждения в името Христово, и да извършват разни  богослужения и служби и пеят Му химни.»

«Всички Вие, духовни водители, като проповедници  на Светото Евангелие, като звезди и ангели на църквите, към Вас са  обърнати погледите на чело-вечеството и искат работа от Вас, не да се  занимавате с разни дори и ненужни въпроси и там да се застоите в  разисквания и решения: какви формени дрехи да носите, какъв восък и  свещи да се горят, какви кандилници и тамяни да има, какви амвони и  постройки да има, какви чинове и икони да има, каква светена вода и миро  да има, дали да се гледа или да се жми, когато човек се моли, дали да  кусне и се намаже със светена вода, като влиза в храма, дали да празнува  неделя или събота, дали да носи и целува кръстове и пр., и пр. ... а  чака се от Вас работа, да издигнете глас на протест против настоящия  строй в живота, да работите за премахването му. С това ще допринесете за  възтържествуването на Царството Божие тук, на земята, и църквата ще  превземе света за Христа.»

Мнозина запитват в редакцията за цените на  книгите, които дадохме в отдела «Окултна библиография», като  същевременно искат да им бъдат изпращани. За разяснение на тези  многобройни запитвания, на които нямаме възможност да отговорим  поотделно, съобщаваме на всички интересующи се, че въпросните книги са  на френски език, а някои и на английски; че редакцията има някои от тях,  но не и за продан. Този, който иска да му бъдат набавени, трябва да  внесе стойността им във френски франкове, плюс разноските. Изпис-ванието  може да стане или чрез редакцията, или чрез френската книжарница (Цар  Освободител № 4, София). За в бъдеще всички тези отзиви ще бъдат  придружавани с цените във франкове. Окултната литература е твърде богата  на чуждите езици и всевъзможни въпроси са третирани в разни времена,  разбира се, с различни знания, съответно лицето, което ги е разработило.  За мнозина от някои среди в нас, особено в провинцията, окултизмът се  струва едва ли не «българско изобретение», заради това ний даваме ред  къси отзиви на по-забележителните книги, излезли в чуждата литература.

«Пастирско дело»,  бр. 30, 31, 32, 33. Свещеническият събор е предмет на живо тълкувание.  Свещеническият съюз, изникнал мимо и даже понякога и въпреки волята на  владиците, днес представлява една внушителна сила, стегната организация  от няколко хиляди члена, в исканията на която вече, щат-не щат, се  вслушват.

«Материално ний сме доста силни, фондовете ни  стигат крупната сума един милион лева. Нас ни викат да преговаряме с  правителството. Църковните неприятели от нас се боят. Ний ще имаме и наш  санаториум, и наши курортни места, и наша печатница»... (бр. 31)

Ний се радваме, че в България има такава силна  организация, снабдена с толкова средства материални и морални, но би ни  се искало да видим всичките й усилия насочени само по една посока - да  следва Христа по Неговия път, защото, ако придобие всички богатства на  света, а ощети душата си и душата на народа, който трябва да води -  каква полза?

«Бъдеще» - седмичен младежки вестник, бр. 16,17, 18, със следните по-важни статии:

«Долу империалистическата война» «Жертвите от  войната» «Пред лицето на живота» от Максим Горки «Македонски младежки  събор» «За селската младеж» и др. «Църковен вестник», бр. 27, със следното съдържание: «Богословски факултет» «Смесен брак»

«На поклонение в Рилски манастир» и др. «Що е истина»  - полумесечен религиозен лист със следното съдържание: «План на живота»  «Земният живот на човека» «Първа скръб» «Една от многото» «Вик на  живота» и др. «Устрем», бр. 24 - орган на Съюза на македонските младежки културни просветни организации в България.

«Добро здраве» - вестник за хигиена и санитарна просвета със следното съдържание:

«За маларията»
«Право и а приказки»
«Да помогнем и ние»
«Влиянието на тютюна на сърцето»
«Глистите у децата»
«Причините на болестите и борбата с тях»
«Не е ли това ужасно?»
«Месото е отровна храна»
«Как се разпространява туберкулозата»
«Алкохолно зло»
«Домашна медицина» и др.


Препоръчваме го на читателите си като много полезно и добро четиво.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ