НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

45. «ЧОВЕКЪТ Е ПАДНАЛ БОГ, КОЙТО ПОМНИ ЗА НЕБЕСАТА»

ТОМ 20
Алтернативен линк

45. «ЧОВЕКЪТ Е ПАДНАЛ БОГ, КОЙТО ПОМНИ ЗА НЕБЕСАТА»

(В. «Алфа», г. I, бр. 9, понеделник, 8. VII. 1924 г., стр. 3)

Откогато човекът броди по земята, единствената  мисъл, която е направлявала всичките му постъпки, е била мисълта за  щастието. Дали ще жертвува другите заради себе си или себе си ще  жертвува заради другите, това за целта няма значение - това са само  различни методи за нейното постигане, но не и отказване от самата цел. И  когато човек не намери щастието в нищо на земята, обръща силите си към  Небето и почва да го търси там. Но преди да направи още първата стъпка  по новия път, той се спира! Всеки, който е тръгвал за щастие към небето,  знае защо. Ако за земята човек има крака и ръце, да ходи и да търси, за  небето те са ненужни. Той вижда, че други крака и други ръце му трябват  за пътя към Небето. И мнозина се отказват от своето пътуване, защото  виждат, че са пълни инвалиди.  Тогава едни почват да отричат съществуването на самото Небе и се връщат  в своята жалка делнична задоволност. А други, разбрали страшната  истина, че То - Небето - съществува и крие тяхното щастие, за което те  нямат крака, падат в тежко отчаяние и често умират от «липса на въздух».  И само малцина, почувствували себе си способни да «вървят» и «опитват»,  тръгват по трудния и опасен път нанагоре. А когато «тръгват», те  затварят очите си, отпущат краката и ръцете си и забравят за всичко,  което ги заобикаля, защото пътят на всеки от тях е път през самаго себе.  И тоя път е най-страшният от всичките пътища за човека, защото първите  му стъпки водят през черната нощ на незнанието, за които няма водач. И  със своите «крака» и «ръце» той често напипва разхвърляните кости на  своите предшественици, между които често разхвърля и своите. Но ако  страх не екове неговите членове и съмнение не парализира неговата воля,  той ги отминава и едва уловимо почва да предсеща трепет на неизразимото и  неразбираемото за ония - «долу» -щастие. В морната му и смутена душа  гъстият мрак почва да се разкъртва като от удари на чук и почва да  редее. Дълбоко някъде, в бездните на неговата чужда дотогава душа, се  разлива тихото, сребристото сияние на онова, което той усеща като Мир. И  това тихо сияние с неземна светлина запалва у него ново чувство, което  той със земния си език нарича «любов». И тоя пламтящ Мир, и тая тиха  Любов му разтварят безкрайния и светъл свят на Боговете, към който свят  вървят всички хора, защото «всеки човек е паднал Бог, който помни за  Небесата».

Алфонс

МОТА

(В. «Алфа», г. I, бр. 10, понеделник, 28. VII. 1924 г, стр. 1)

«Следователно културата започва само с живота, а първият подтик към културата, това е Любовта.»

«Сега те казват: «Да направим такива закони, че  да ги ограничим.» Кого? Това, което говоря, е Божествено, а то няма да  се ограничи и не може да се ограничи. Ако вие ограничите Божественото в  себе си, вашият живот е свършен.»

«Когато говоря за смирен човек, аз разбирам онзи,  който има най-благороден, който има най-възвишен, най-велик дух. Това е  най-смиреният човек, човекът, който съзнава. Глупавият човек не може да  бъде смирен. »

[Учителят Петър Дънов]



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ