НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Любомир Лулчев III. Творчество: Приказки и разкази II. През вековете

ЩАСТИЕТО ТОМ 20
Алтернативен линк

Любомир Лулчев III.


Творчество: Приказки и разкази

II.

През вековете(Любомир Лулчев. През вековете. Севлиево: Книгоиздателство «Братство», 1936. - 24 с.)ЩАСТИЕТОМнозина го търсят. И което е по-странно, още по  мнозина го смятат изгубено вече. А ако ги запитате в що се състои  щастието - едва ли някой ще ви отговори. И което е по-куриозно - често  това, което единият жадува да има, с мисълта, че ще му създаде щастие -  за неговия съсед, който го има вече - е извор на нещастие. Един мисли,  че ако има пари, щастието ще дойде - а край него на десетина крачки  банкер с много милиони охка за нещо друго. Един плаче за здраве, друг  мърмори, че голо здраве пари не чини.

Щастие и доволство не се покриват. «Бих предпочел  да бъда недоволен човек, отколкото доволна свиня» - бе казал някога  един английски философ.

Но щастие без дълбок душевен мир няма. А този мир  могат да имат само тия, които са като децата, що са разбрали, че в тоя  свят имат един голям Баща, Който във всяко време ги обича и бди над тях.  Без това убеждение, човек се тревожи, а тревогата изяжда всяко щастие.

Вярата в съществуванието на върховна  справедливост дава смисъл на всяка работа, дава сили да се понася всяка  несгода, защото «всяко зло е за добро». Но щастие не може да има, ако  човек не обича нещо или някого. Тогава самият живот добива смисъл,  трудът - цел, а чувството става извор на радост. Но истинският щастливец  не зависи и от радостите, и от скърбите. Той е извор на добро - на  безкористни добри постъпки, на благородни чувства, на светли мисли. И  такъв, когато го питат: «Отгде идеш?» - той им посочва слънцето. - «И  къде отиваш?» - той отговаря: «Ела и виж.»

И който го разбере и последва със своите мисли,  чувства и постъпки, той е намерил истинското щастие, което превъзмогва  всяка скръб, мъка, терзания, което преодолява и самата смърт, защото се е  коснало до безсмъртието.

Любомир


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДАНАГОРЕ