НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

МНОГО НЕЩА МЕ МЪЧАТ

ТОМ 20
Алтернативен линк


МНОГО НЕЩА МЕ МЪЧАТ


- Много неща ме мъчат, Учителю. Все големи идеи  имам. Искам да разбера кой е бил Исус, кой сте и Вие сам? Какво значи да  е човек «син Божий»... Кажете ми! Защото чета много книги, но вместо  разяснение, мен ми става по-тъмно. Говорят ми за идването на Миров  Учител и отсега знаят те какво той ще прави... Това възможно ли е? Нали  той ще внесе Новото, а новото именно затова е това ново, защото никой  освен тоя, който го носи, не го знае...

- Хубаво е, че се интересувате от тия въпроси -  каза Учителят на човека, който си наместваше пенснето и се взираше над  него в Учителя. - Хубаво е, но има неща, които се учат отвън, има неща,  които се учат по вътрешен път. Една храна каква е, или дали изобщо е  храна, може да се разбере само след като се опита. Оставете нещата сами да Ви кажат това, което са.  Защото и да ви кажа, че нещо е хляб, а то ако не е, защо ви е такова  знание? А и ако в действителност е хляб, а вие не можете да го ядете,  защото стомахът ви е разстроен -тогава, кажете ми, какво ще ви ползува и  това знание? За мене си аз зная, опитвам и ям това, което зная. И моят  живот ми показва това, което ям, добро ли е или не.

- Да, ама как? Защото всички ядем.

- Носи ли ми живот, сила, светлина, разширение,  обич, помощ за другите, мир за мен? - Щом имам всичко това, зная, че  право мисля. И Вие сега проверете себе си - какво и как мислите, и вижте  имате ли мир в Душата си. Ако не - сменете мисълта си.

Помнете, че духът също тъй сменя формите си, но  ако вие обичате някого, ще го познаете и в тъмнината, не само по вида  или по гласа, ами и само по стъпките. Не е ли това така? Всеки влюбен го  е опитвал. Не може никой да ви се изявява, ако не го обичате. Когато  обикнете достатъчно, всичко ще Ви стане ясно - няма да питате вече.

- Добре де, ама как така да обикна? Ами ако не мога да обикна? Нали това насила не става?

- Право е, че насила не става. Но ако вложите в  една кесия или каса парите си, не пазите ли и кесията заради ценностите,  които сте вложили в нея, не я ли обиквате?

- Е, разбира се.

- Тогава не Ви ли е ясно? За да обикнете - жертвувайте нещо за това, което искате да обикнете.

Вижте едно дете или една идея, за която много е жертвувано - много се и обича!

При това помнете, че всички ний изживяваме  временни състояния и разбирания и недейте иска всичко изведнъж да  разберете и да Ви стане ясно.

Ясното и знайното за пеперудата не е ясно и знайно за гъсеницата.

Не формулирайте нещата, а ги живейте - и те сами ще Ви кажат какви са.

Следвайте тоя метод на работа, имайте търпение, и  резултатът ще Ви задоволи. Нали ако отидете не навреме при едно дърво,  слива например, най-напред плодът е горчив, после става кисел,  най-после, на своето време, кога узрее - сладък. Не късайте и не яжте  зелени плодове. Оставете вашата мисъл да узрее - и тогава яжте.

- Благодаря, разбрах, Учителю.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ