НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПОСЛЕСЛОВИЕ

ТОМ 20
Алтернативен линк

ПОСЛЕСЛОВИЕ


«Туй, дето се дели  политиката от нравствеността, е едно от гос-

подствуващите заблуждения,  една от злините на нашия век. От хрис-

тиянско гледище и в границите на  християнския мир тия две облас-

ти: нравствеността и политиката, ако не  се сливат, трябва да бъдат

най-тясно свързани помежду си.»

Рус. философ Соловьов





След  2000 години, ний, Християни божем, не се отличаваме с нищо почти от  тия, които Го разпънаха. Те направиха това само веднъж, а ний Го  разпъваме всеки ден: с всяка неправда, жестокост или лъжа, която  правим или участваме, ний отново забиваме гвоздеите в свещеното Му  тяло. И виждаме вече до какво положение стигнахме...

Който  и да си, който четеш тия редове, ако в тебе е останало поне искрица  от човешко съзнание, обещай пред себе си да престанеш да вършиш неп-равди, лъжи и жестокости; потърси Народните Будители и им подай ръка за  взаимна работа, защото жетвата е много и работници са нужни.

А времето иде, близо е вече, когато Любов ще зацари - Любов със Светлина, Светлина с Мир, Мир с Радост! Будни бъдете - хлопайте, и ще ви се отвори, искайте - и ще ви се даде!

Времето,  когато добрите хора, мъже и жени, от всички съсловия, партии и среди,  ще си подадат ръка, ще вземат управата на тая страна и ще покажат на  останалите, че не законите са лоши и че не с трупание на нови и нови ще  се оправи страната ни, а със свестни и безкористни работници, които имат свещени идеали и са готови да посветят живота си за тяхното реализиране - е наближило.

Един е основният закон, без който всички други губят смисъл: обичта към себеподобния - да правиш само това, което би искал на тебе да правят.

Бъдещето  е на тия, които са го разбрали и го прилагат в живота си. Затова  утрешният ден е нашият, той иде неминуемо и няма сила, която може да го  забави!

Събудени! Будни бъдете, работете и се гответе да посрещнете изгрева на новия ред в България!

От редакцията на библиотека «Народни Будители» (N. Б.)





НАРОДНИ БУДИТЕЛИ (N. Б.)

(Основни статути)


1. Народни Будители (N. Б.) е братство от человеци, без оглед на пол и народност, които, като признават Върховната Правда, чрез безкористен живот прилагат Истината, която е достъпна като най-висш идеал, за да помогнат на своя народ да добие повече светлина в ума, мир в душата, изгодни условия за труд и живот в страната си.

2. Където и да бъде, в каквото и да е общество, предприятие, партия, учреждение, в каквото и дело да участвува Народният Будител, той винаги помни своето предназначение: да помогне за реализиране Върховната Правда между хората - и се старае да бъде неин, макар и най-малък, служител.

3. Народен Будител (N. Б.) може да бъде всеки, който разбира горната цел; намира в себе си достатъчно сили, за да я прояви, макар и в най-малка форма, и има безкористно желание да помогне на своя народ с всички средства, които му дават условията и законите на страната и неговата собствена, любов към Братята человеци.

4. Приемането на всеки нов член-брат става под моралната гаранция и препоръка на двама по-стари членове и след даване пред всички братя следното обещание:
«Обещавам се пред себе си, моите Братя и висшата Правда, в крайното тържество на която вярвам, от днес нататък да вложа всички свои сили в безкористна работа за моя народ, като го будя за всичко добро и му помагам както и с каквото мога.»

5. Вътрешният ред и методи на работа се определят в духа на горните статути от групите и техните ръководители.
Общото направление се ръководи от Събора на Народните Будители (С. N. Б.) и от старшите братя (С. Б. N. Б.)

Времето на добрите хора иде - будни бъдете!
Любов със Светлина, Светлина с Мир, Мир с Радост!

За повече сведения се отнесете до Централата Народни Будители (Ц. N. Б.), булевард «Тотлебен» N° 22, София, или до ръководителите на Народните Будители (Р. N. Б.) във вашето село или град.
Ръководители в
Г-н.........................................ул..............................N°..........
Г-жа........................................ул...............................№.....




(На задната корица на книгата «Възкресение»


Библиотека «Народни Будители» («БиНаБу») излиза периодично.

Всичко относно библиотеката се адресира до г-н Минчо Сотиров, запасен полковник - ул. «Цар Симеон» N° 27 - Бургас

Други запитвания или сведения да се отправят до централата на «Народни Будители» - бул. «Тотлебен» N° 22 - София.

Вторият номер от същата библиотека под заглавие «Живата вода в България» с мненията и късата биография на съвременните «Народни Будители», ще излезе наскоро.

Химнът на «Народните Будители» е турен под печат.
Поръчки на същия адрес.

Постъпили суми за образуване на фонд «Народни Будители» (ф. N. Б.):

ОтХ. лева 1000.-
От Алфиери Бертоли лева 100.-
От един брат лева 100.-
От една сказка остатък лева 20.-
Цена 5 лева за в полза (ф. N. Б.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ